MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Diş Kaybı ve Sebepleri Nedir?

11.09.2021 10:40:00

Kedilerde Diş Kaybı

Kedilerde yetişkinlik döneminde 30 adet yetişkin dişin olması gerekiyor. Ancak kedilerin günlük ağız ve diş bakımına sıcak yaklaşmaması, genetik faktörler, sağlıksız beslenme gibi nedenlere bağlı olarak diş eksiklikleri meydana gelebiliyor.

Yavru Kedilerde Diş Dökülmesi

Kedilerin de insanlar gibi dişleri çıkabilir, dökülebilir ve tekrar çıkabilir. Kedilerde süt dişleri 3-4 haftalıkken çıkmaya başlar. 6.haftadan sonra bir yavru kedide 26 adet süt dişi bulunur. 12 adet kesici, 4 adet köpek dişi ve 10 adet azı dişi olarak toplamda 26 adet diş yavru halindeyken çıkacaktır. Dişler çok küçük olduğundan ve kediler dişlerini gösterme konusunda oldukça tutucu olduklarından diş kayıpları kolay anlaşılmaz. Yavru kedilerde yetişkin dişlerin çıkması 4 ila 7 ay aralığında gerçekleşir. Yavru kedilerde diş düşmesi söz konusu süt dişleri olduğunda gayet normaldir. Ancak dişlerde anormallik olduğu zaman veteriner hekime danışmak gerekebilir. Isırma sorunları, dişlerin farklı pozisyonda çıkması, tartar veya apse oluşumu gibi durumlar anormal durumlardır.

Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi

Yavru kedilerin aksine yetişkin kedilerde diş dökülmesi normal karşılanmaz. Birçok sebebi olabilir. En kısa sürede veteriner hekime danışmak gerekiyor. Ağız ve diş sağlığında oluşan problem kedilerimizde ufak bir tramvaya yol açabilir. Aynı şekilde tramvalarda diş sağlığında problemlere yol açabilir. Yaşlı kedilerde diş bakımı arttırılmalı ve daima kontrol halinde olmalıdır. Kontrolsüzlük problemlere yol açabilir. Bu problemler diş etlerinde tartar ile başlangıç yapacaktır. Bu tartarlar ilerledikçe dişlerin içine doğru yayılacaktır. Buda bir süre sonra dişin sallanmasına ve dökülmesine sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda direk veteriner hekiminize başvurun. Uygun tedaviyi geciktirmeden yapacaktır.

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş dökülmesine neden olan ağız ve diş sağlığı sorunları erken dönemde teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebilir.

Normalden fazla ağız kokusu, salya, iştahsızlık ve ağzını tam olarak kapatamamak gibi durumlar büyük ihtimalle diş sağlığı problemlerinin başlangıcıdır. Bu durumlarda veteriner hekiminiz erken tedavi ile kolayca problemleri çözebilir.

Yaşlı kedilerimizin diş bakımlarını eksiksiz ve özenle yapmamız gerekmektedir. Anlattığımız problemlerin yaşanması durumunda hem rahatsız olacaklar hem de dişlerini kaybedeceklerdir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar