Kedilerin de tıpkı bizler gibi birçok sebepten dolayı ateşi çıkabilir. En başta bilmemiz gereken, kedilerin vücut sıcaklığı bizden fazladır. Bizim vücut ısımız 36 derece iken, sevimli dostlarımızın vücut ısısı 38,1 ile 39,2 derece arasında değişir. Kısacası kedinize dokunduğunuz zaman size sıcak geliyorsa bu durum ateşi olduğu anlamını taşımıyor. Sevimli dostlarımızın ateşinin çıkıp çıkmadığını anlamanın en sağlıklı yolu derece ile ölçmektir.
Kedinizin Ateşi Çıktığını Nasıl Anlarsınız (Belirtileri)
Burun akıntısı
Göz akıntısı
Kusma
Halsizlik
İştahsızlık
İshal
Serin yer araması
Kulak ve kuyruğunun arkaya düşmesi
Kedinizde bu belirtiler varsa eğer ateşi var demektir.
Bazen Yüksek Ateş Normal Olabilir
Havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle yaz döneminde bizler gibi kedilerin de vücut sıcaklığı artabilir, bu durum normaldir. Fakat kedinizde yukarıda sayılan belirtilerden bir veya bir kaçı varsa bir an önce veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.
Ateşi Olan Kediye Kendiniz İlaç Vermeyin!
Karşılaşılan en büyük hatalardan biri, insanların kedileri kendileri gibi düşünüp ateş düşürücü ilaç vermesidir. İnsanlar için olan ateş düşürücü ilaçların çoğunda parasetamol vardır ve bu madde kediniz için zehirleyici etkiye sahiptir.
Veteriner hekim önerisi dışında kedinize asla ilaç vermeyin!
Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür
Geçici süreliğine ateşini düşürmek için koltuk altlarına ve patilerine ıslak bezler koyabilirsiniz. Kedinizi serin bir odaya koyabilirsiniz. Fakat bunlar kesin çözümler değildir. Ateşinde düşüş yaşanmıyorsa sevimli dostunuzun sağlığını riske atmamak için en kısa sürede veteriner hekime götürmeniz en doğru davranıştır.