MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Alzheimer Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

6.07.2021 11:21:57

Veteriner bakımı ve beslenmesindeki gelişmeler sayesinde kedi dostlarımız eskisinden çok daha uzun yaşıyor. Kedilerimiz daha uzun yaşarken, bu yaşam evresi ile ilgili sağlık sorunlarını bilmek önemlidir. Bu sorun, beyindeki yaşlanma değişikliklerinin bir sonucu olarak bilişsel yeteneklerde bir azalmadır. Bilişsel işlevler, bireyin çevre hakkında bilgi edinmesine ve nasıl davranacağına karar vermesine izin veren zihinsel algı, farkındalık, öğrenme ve hafıza süreçlerini içerir. Bu bazen insanlarda olduğu gibi alzheimer olarak adlandırılır, ancak kedilerde daha doğru bir şekilde bilişsel işlev bozukluğu sendromu (CDS) olarak adlandırılır.

Bilişsel İşlev Bozukluğu Sendromu Nedir?

Kedilerde Bilişsel İşlev Bozukluğu Sendromu (CDS), kedilerde yaygın olarak görülen, beynin yaşlanmasıyla doğrudan ilişkili, farkındalıkta değişikliklere, öğrenme ve hafızada eksikliklere ve uyaranlara karşı duyarlılığın azalmasına yol açan bilişsel bir hastalıktır. Bilişsel işlev bozukluğu sendromu (CDS) olarak da bilinir. İnsanlarda Alzheimer hastalığına benzer semptomlara sahip hastalıklardır.

Belirtiler

CDS davranış değişiklikleri ile karakterizedir, ancak bu değişiklikler böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi diğer hastalıklardan da kaynaklanabilir. Davranış değişiklikleri genellikle sahipleri tarafından “Kedim yaşlanıyor” şeklinde reddedilebilir. Birçok davranış değişikliği tıbbi sorunların belirtileridir. Kedinizde herhangi bir davranış değişikliği fark ederseniz, teşhis koymak ve diğer hastalıkları ekarte etmek için kedinizi veterinere götürmeniz önemlidir. CDS, diğer hastalıklar ekarte edildikten sonra teşhis edilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

DISHA, CDS ile ilişkili en yaygın semptomları hatırlamak için yaygın olarak kullanılan ve veteriner hekimlerin kedinizde teşhis koymasına yardımcı olabilecek bir kısaltmadır. Aşağıdaki işaretleri arayın:

Oryantasyon bozukluğu: Kedinin tanıdık bir ortamda kaybolmuş veya kafası karışmış gibi görünmesi, kedinizin köşelere veya mobilyaların arkasına sıkışmasına, duvarlara veya boşluğa bakmasına, kaynaklarını (mama, su kabı veya tuvaletini) bulmakta zorlanmasına neden olabilir. Örneğin, beslendiklerini unutmak ve tekrar tekrar daha fazla yemek istemek gibi hafıza eksiklikleri vardır.

Etkileşim değişiklikleri: Evcil hayvan ve sahibi veya evcil hayvan ve diğer evcil hayvanlar arasındaki sosyal etkileşimler değişebilir; bazı evcil hayvanlar daha yapışkan görünebilirken, diğerleri sevildiğinde veya yaklaşıldığında ilgisiz veya hatta sinirli olabilir.

Anksiyete: Artan anksiyete, artan sinirlilik ve kedinizin içine kapanması.

Aktivite değişiklikleri: Evdeki nesnelere, insanlara, seslere karşı azalan keşif ve tepki ve tımarlanma veya iştah azalması.

Tedavi

CDS'nin tedavisi, tersine çevrilemeyeceği veya iyileştirilemeyeceği için zor olabilir. Tedavinin amacı, kaygıyı gidermeye, mümkünse hastalık sürecini yavaşlatmaya ve bilişsel işlevi desteklemeye odaklanan müdahale ile kedinin refahını iyileştirmektir. Veterineriniz, kedinize yardımcı olacak kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar