Kediler kürklerinin onları koruduğu düşünülse de her hayvanın olduğu gibi kedilerin de belirli bir üşüme eşikleri bulunmaktadır. Soğuk kış şartlarında her canlı gibi onlar da fazlasıyla bunu hissederek üşürler. Bazı kedilerin bulundukları bölgeye adaptasyonu zamanla çok daha kalın ve uzun tüylere sahip olmasını sağlasa da bazı şartlar onların fazlasıyla soğuğu hissetmesine neden olmaktadır.
Sokak kedilerinin ev kedilerine nazaran daha çetin şartlara adapte olması aynı tüy yapısına sahip olsalar bile üşüme noktasının daha yüksek olacağı gerçeğini bizlere göstermektedir. Fakat ev kedilerinin çok daha iyi beslenmesi ve sağlıklı olması da soğuğun etkilerinden çok daha az etkileneceği bizlere göstermiştir.
Kedilerin Soğukta Üşümesi
Kedilerin kürkleri onları soğumaktan ve üşümekten korumayan mükemmel ötesi bir yapıya sahiptir. Mevsim geçişlerinde sıkça tüy dökmelerinin nedeni de biraz budur. Soğuk havalara geçişte ya da sıcak havalara geçişte mevsimlik tüy değişimlerini yaparlar. Tüylerin onları soğuğa karşı korumasında da tüylerin sıklık katmanları ve uzunluğu doğrudan doğruya etkilidir. Buna bağlı olarak her kedinin aynı şekilde soğuk eşiği farklıdır. Norveç Orman Kedisi ya da Siberian Kedileri ortama bağlı olarak diğer birçok kediden farklı bir tüy yapısına bu nedenle sahiptir.
Hipotermi yani vücut sıcaklığının normalin altına inmesi sonucu gelen rahatsızlık ölümcül olabilir. Bu tehlikeyle karşılaşma durumu ise sokakta yaşayan canlılar tarafından defalarca kez görülmektedir. Eksilere inen her hava durumu onlar için tehlikedir. Ayrıca yeteri kadar beslenemeyen ve kendi enerjisini üretemeyen kedilerin buna karşı direnci daha da düşecektir. Vücut sıcaklıkları 37.8 derecenin altına düştüğünde hipotermi riski de artmaktadır.
Kedilerin Üşüdüklerini Anlama
Üşür mü sorusunun cevabını aldıktan sonra üşüdüklerini anlamak adına dikkat edeceğimiz birkaç belirtiler gerçekten kolaylıkla üşüdüklerini anlamamızı sağlayacaktır. Tek bir belirti olabileceği gibi birkaç belirtiyi de aynı anda görmeniz sizleri şaşırtmamalıdır.
- Titreme tahmin ettiğiniz üzere tıpkı biz insanlarda olduğu gibi onlarda da üşümenin göstergesidir. Vücutta başka bir hastalığın da habercisi olabileceği gibi başka üşümenin dışında başka semptomlara bağlı da olabileceğini göz ardı etmeyin.
- Üşüyen kedilerin genelde arabaların üstüne yatarak motorun sıcaklığında kendilerini sıcak tutmaya çalıştığına şahit olmuşsunuzdur. Ev içerisinde de sıcaklık yayan petekler ya da battaniyenin üzerine yatma isteği olabilir. Bazı kediler üşümeseler de bu tip noktalara girme ihtiyacı hissetmeleri üşüme eşiklerinin yüksek olduğunu bizlere gösterir.
- Tüyleri kabartma ve sırt bölgesini kambur hale getirme de vücut sıcaklıklarının dışarı çıkmaması adına kendi oto kontrol yöntemlerinden birisidir. Çok fazla üşüyen kedilerin tüylerinin sağladığı sıcaklığın içerde kalması için bu tip bir duruş sergilediği görülür.
- Bazı hassas bölgelerinin soğuması onların üşümeye başladığının göstergesidir. Burunları, kulakları, patilerinin uçlarına elinizle kontrol ettiğinizde hissedeceğini soğukluk onların üşüdüğünü fazlasıyla göstermektedir.
Özellikle sokak kedilerinin vücut sıcaklıklarını korumaları ve gerekli enerjiyi üretebilmeleri adına onları için bir kap mama bir kap su koymayı ihmal etmeyelim. Çetin hava şartlarına karşı yaşamda tutunabilmeleri adına en azından bunu onlara sağlamaya çalışalım!