Nefret biraz abartı olsa da çoğu kedi sudan hoşlanmaz ya da gördükleri zaman uzak durmayı tercih ederler. Kedilerin sudan korkmaları ve kaçmaları için evrimsel açıdan oldukları haklı nedenleri olup genetik olarak sudan uzak durmaları gerektiği hafızalarına kodlanmıştır. Kedilerin olumsuz tecrübelerinin yanında kürklerinin ıslanması ve bu durumun onları daha zayıf bir hale getirmesi de belki de binlerce yıldır gelişimlerini sürdüren bu kedilerin neden suyla pek haşır neşir olmak istemedikleri konusunda bizlere fikir veriyor olabilir!
Kediler Neden Sudan Uzak Dururlar?
Bu durumun evrimsel açıdan temeline indiğimizde günümüzdeki evcil kedilerin atalarının Afrika Yaban Kedileri olduğunu görüyoruz. Yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde vahşi kedilerle temasa geçen dönemin çiftçileri böceklere ve farelere karşı kedilerle iş birliğine girip zamanla birbirlerine destek çıkmışlardır. O günlerde başlayan bu temas günümüze kadar biçimlenerek gelişmiş hale geldi. Bu bilgiler ışığında kediler çok da sulak ve yağmurlu ortamlara maruz kalmadan daha kuru ve kurak bölgelerde yaşamını devam ettirdi. Su arayışına fazla düşmemesi de suya karşı dirençli bir bünyeye kavuşmasını sağladı.
Suyun az olduğu bölgelerden çok da su sıkıntı çekmeden evrimleşen bu dostlarımızın yapısı zamanla sulara karşı mesafeli olmaları konusunda davranış biçimi elde etmelerine neden oldu. Tam tersi senaryoda ise daha soğuk ve sulak bölgede yaşayan Norveç Orman Kedisinin suyla daha yakın olduğunu görebiliyoruz. Afrika kedilerinin doğal yaşam alanlarının susuzluğun baş gösterdiği savan alanlar ve çöl olması nedeniyle yüzme konusunda çok iyi olmamalarının da etkisi büyüktür. Çevresel etkenlerin oldukça etkili olduğu kedi-su ilişkisinde kedilerin genel olarak sudan uzak durma nedenlerine göz atalım.
- Kedileri kürkü suya karşı dayanıklı değildir. Kürkleri oldukça çabuk ıslanırken hareket ve yetenek kabiliyetini uzunca bir süre engeller.
- Kedilerin koku duyularının çok fazla gelişmiş olması sayesinde su içerisinde bizim algılayamadığımız fakat onlar için tehlikeli olabilecek kimyasal kokuları algılayabilirler.
- Kulak yapıları nedeniyle su içerisine girdiklerinde kaçan suyun onları fazlasıyla savunmasız bırakacağını düşünürler. Ayrıca kulağın tıkalı kalması hissiyatı onlar için oldukça ürkütücüdür.
Kedilerin vahşi doğada avcı oldukları kadar av pozisyonuna da düşebilme ihtimali onların savunma mekanizmasını düşürecek olan derin sulara karşı, haklı olarak mesafeli durmalarına neden olmuştur. Kürklerinin hızlı ıslanmaları ve üzerlerine ekstra yük bindirmesi yüzünden hızlı koşma ve hareket edebilmelerini oldukça güçleştirir. Kedilerin yıkanmaya ya da suya içmek dışında çok fazla ihtiyacı zaten yoktur. Kendilerini gün içerisinde yalayarak defalarca temizliyor olmaları sayesinde oldukça hijyenik hayvanlardır.