Kedi dostlarımız neden kokar? Bu sorunun cevabına verilebilecek en kısa yanıt, bazı sebepler ile cildinin, kendisinin ya da ağzının kokması durumudur. Bunun yanında kedi kumu kokusu da konuya dahil edilebilir. Bu sorunların nedenleri hızlıca öğrenilerek kısa sürede çözümlenebilir. Öncelikli olarak kedinizin neden koktuğunu öğrenmeniz gereklidir.
Kediler Neden Kokar? Sebepleri Nelerdir?
Oldukça temiz olması ile ünlenen minik dostlarımız bazen evlerde kötü kokuya sebep olabilir. Bu durum ise kedi bakan kişileri üzebilir. Ancak, merak etmeyin, bu durum çözülebilir. Öncelikle sebeplerini sıralayalım...
- Beslenme sırasında yapılan yanlışlıklar
- Kedi kumunun düzenli olarak temizlenmemesi
- Bakım sebebi ile oluşan kokular
- Kum kabı dışına yapılan idrar ve dışkı
Kedilerde koku problemi arasında en yaygın olarak görülenleri yukarıda sıraladık. Aralarında en yaygını ise kedi kumunun düzenli olarak temizlenmemesi olarak görülebilir. Bunun dışında beslenme konusunda yapılacak ya da yapılmış olan hatalar da kedi kokusu sebebi olabilir. Kum kabının dışarısına yapılmış idrar da kokuya sebep olabilir. Eğer kedi dostunuz kum kabı dışına tuvaletini yapıyorsa bu sorunu çözmeliyiz.
Ayrıca, kedi dostunuzun niçin koktuğunu anlamanın en iyi yolu kokunun ana kaynağını belirlemenizdir. Öncelikle kokunun nereden geldiğini anlamak önemlidir. Yalnızca baş kısmı mı yoksa gövdesi mi ya da rektal bölgesi mi kokuyor, ayırt etmeniz önem arz eder. Eğer yine de bariz bir koku duyup sebebini bulamıyorsanız veteriner hekiminizden yardım isteyiniz.
Kediler de köpekler gibi bölgelerini işaretler. Bu da sık rastlanan durumlardan bir tanesidir. Bölgelerinin tehdit altında olduğunu düşünebilirler. Bu sırada işaretlerini halıya, koltuğa ya da evin belirli bölgelerine bırakabilirler. Bu durum da kokuya sebep olur. Burada önemli olan nokta kokunun hızlıca temizlenmesidir. Aksi durumda koku daha da yaygınlaacaktır.
Dikkat: İdrar Yolu Enfeksiyonu Kokuya Sebep Olabilir
Eğer minik dostunuz size yaklaştığı sırada ondan ağır bir koku geliyorsa bu hastalık belirtisi olabilir. Bu koku kedi dostunuzu da rahatsız ettiği için kendini sürekli temizlemeye çalışabilir. Bunun yanında halsizlik ve ağrı varsa temizlenmeyi sık yapamayabilir. İdrar kaçırdığı için bu da kokuya sebep olabilir. Eğer böyle bir durum sezerseniz veteriner hekiminize başvurmayı ihmal etmeyin.
İçgüdüsel Davranış: Bölge İşaretleme
Eğer sokaktaki bir kedi dostumuzu sahiplendiyseniz ya da evinizde birden fazla kedi varsa içgüdü olarak kendi bölgelerini işaretlemek isteyebilirler. Bu durum sıklıkla yaşanabilir.
Kedilerde Ağız Kokusu Neden Oluşur?
Kedi dostlarımızın normal şartlarda ağızları kokmaz. Ancak, değişkenler ağız kokusu oluşmasını etkileyebilir. Diş hastalıkları kedi dostlarımızda ağızda oluşan bir kokuya sebep olabilir. Ayrıca, yiyeceklerin dişlerde birikmesi, plak ve tartarların birikmesi, diş eti iltihabı, diş kayıpları da koku oluşumuna sebebiyet verebilir.
Kedilerde Cilt Kokusu Neden Oluşur?
Kedi dostlarımızda koku sorununa sebep olacak bir diğer kaynak ciltleridir. Cilt enfeksiyonları alerjiler, parazitler, bağışıklık sistemi bozuklukları ya da kanser gibi altta yatan birçok farklı sağlık sorunu sebebiyle oluşabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar çürük tarzında bir koku yaydığını unutmayın. Kedi dostlarımızdaki cilt enfeksiyonlarının mümkün olduğunca erken dönemde teşhis edilmesi önemlidir.
Peki, Koku Nasıl Önlenir?
Burada önemli olan az önce de söylediğimiz gibi kaynağı bulmaktır. Eğer apaçık bir koku duyuyor ve sebebi ortada bulamıyorsanız veteriner hekime danışmanız en doğru olan husustur. Kumlarının fazla eşelenmesi ya da çöplere karşı merakları da kokuya sebep olabilir. Sorunun asıl kaynağını tespit etmek önem arz eder. Muayene ve tetkiklerin ardından veteriner hekiminiz kedinizin neden koktuğunu belirleyebilir. Bunun yanında doğru tanı ile etkili tedavi uygulayabilir.
Sizlere bu yazımızda kedi dostlarımızdaki koku sebeplerini derledik. Bizi takip etmeyi unutmayın.