Kediler karanlıkta insanlardan çok daha iyi görürler. Bunun nedeni, kedinin gözündeki "tapetum lucidum" adı verilen yansıtıcı bir tabakadır. Bu katman bir ışık yoğunlaştırıcı görevi görür ve kedinin gözlerinin karanlıkta parlamasının nedeni budur.
Alacakaranlıkta kediler insanlardan daha fazlasını görür
İnsanlar geceleri kedilerden çok daha az görürler. Elektrik lambalarına veya yol boyunca sınırlayıcılardaki reflektörlere bağlıdırlar. Bu "kedigözleri" boşuna isimlerini taşımazlar: İnsan gözlerinin aksine, kedilerin gözleri ışığı yansıtabilir ve bu nedenle karanlıkta çok daha iyi görebilir. Ayrıca kedilerin insanlardan daha geniş bir görüş alanı vardır. Gece hayvanları, görüş alanlarının çevresini insanlardan daha fazla algılar.
Reseptörler: koniler ve çubuklar
Işık göze çarptığında ne olur? Hem kedilerde hem de insanlarda ışık retinaya çarpar. Bu da milyonlarca küçük reseptörden oluşur. İki tip reseptör vardır: koniler renklerden, ışığa daha duyarlı çubuklar ise aydınlık ve karanlığın algılanmasından sorumludur. Kediler ve insanlar arasındaki önemli farklar şunlardır: Kediler, insanlardan çok daha fazla sayıda ışığa duyarlı çubuklara ve farklı bir renk algısına sahiptir. Şimdiye kadar, bilim adamları kedilerin dünyayı daha mavi-mor ve yeşil-sarı gördüğünü varsayıyorlar.
Tapetum Lucidum
Bununla birlikte, kedilerin alacakaranlıkta insanlardan daha iyi görmelerinin en önemli farkı, retinanın arkasındaki yansıtıcı katmandır. Uzmanların "Tapetum Lucidum" dediği bu katman, bir ışık yoğunlaştırıcı gibi davranır. Işık kedinin gözüne düşerse, sanki bir ayna gibi alıcılara geri fırlatılır. Bu, dört ayaklı arkadaşların az ışıktan çok daha fazlasını yapmasına yardımcı olur. Bir kedinin gözleri karanlıkta parlıyorsa nedeni "Tapetum Lucidum" dur. Kedinin yarık şeklindeki dikey gözbebekleri, dört ayaklı arkadaşın, zayıf aydınlatmada bile gelen ışıktan maksimum düzeyde yararlanmasını da sağlar.
Kedilerin görebildiği ve göremediği renkler
Bu şu soruyu akla getiriyor: Kediler gerçekten sadece siyah beyaz mı görüyor yoksa renkleri de görebiliyorlar mı? Ve eğer öyleyse, hangileri? Kediler geceleri çok net görmelerine rağmen renk algıları ciddi şekilde sınırlıdır. Gözdeki konilerin tam olarak dizilişine bakarsanız, hayvanların yeşil, mavi ve sarı renkleri çok iyi tanıyıp ayırt edebildiğini varsaymak mantıklıdır. Kediler ise kırmızıyı göremezler. Ancak bu kedileri rahatsız etmiyor. Fareleri veya kuşları başarılı bir şekilde yakalamak için renk algısı, hareket algısından daha az önemlidir. Ve kediler bu konuda gerçek ustalardır!
Karanlıkta: Kediler sadece gözleriyle iyi görmezler
Kediler geceleri bahçelerde ve ormanlarda dolaşıyorsa, kedinin karanlıkta görebilmesi için gökyüzünde sokak lambalarından veya aydan gelen ışık hala vardır. Ancak, gözlerimizin önünde ellerimizi veya daha doğrusu kedilerimizi göremediğimiz kadar karanlıksa, dört ayaklı arkadaşlar keskin işitme duyularına ve ince burunlarına güvenebilirler. Bıyıkları ayrıca karanlıkta yollarını bulmalarına yardımcı olur.
Artık öğrendiğiniz gibi, kedinin gözü son derece hassastır. Bu nedenle burada sağlık sorunları kaçınılmazdır. Göz yummak burada yardımcı olmuyor. Sık sık sulu gözler veya başka anormallikler fark ederseniz, tüylü arkadaşınızı veteriner muayenehanesine götürmelisiniz.