Konserve mama, yaş mama, ıslak mama, punch mama gibi farklı isimlerle biliniyor olsa da hepsinin farklı forma ve içeriğe sahip olduğu bilinmelidir. Evcil ya da sokaktaki dostlarımız için yaş mama seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğine ve içeriklerini iyi anlamamız gerekiyor. Ayrıca sadece bu tip bir ürün alırken değil aldığımız her ürünün son kullanma tarihini de kontrol etmemiz bilinçli bir tüketici olmamız açısından önem arz ediyor.
Doğru ve onların ağız tadına uygun seçim yapmak sağlıklı beslenmeleri açısından da oldukça faydalı olabiliyor. Seçeneklerin fazla olması ve biraz da akıl karıştırması seçim yaparken bizleri de zorlayabiliyor. Bu mamaların sadece lezzet farkı değil formları kokusu içerdiği protein kaynağının ve dokusunun dahi farklılık göstermesi kimi kedilerde seçici olmalarına yol açabiliyor. Zamanla tecrübe ederek evcil dostunuzun en çok seveceği yaş mamayı bulabileceğiniz gibi sizlerin de bilmesi gereken bazı noktalara dikkat çekmek istiyoruz.
Yaş Mamaların Çeşitleri Nelerdir?
Farklı markalar farklı içerikler farklı lezzetlerle birçok yaş mama bulunmaktadır. Yetişkinden yavru kedilere onlardan kısırlaştırılmış kedilere kadar kendi içlerinde ayrılsalar da form konusunda göstereceği değişiklik kedinizin yaş mamayı yememesine ya da yiyememesine yol açabilir. Kendi içlerinde ayrılan yaş mama çeşitleri genelde yavru kedi, yetişkin kedi, kısırlaştırılmış kedi ya da yaşlı kediler için özel olarak içeriği değişkenlik göstererek sunulur. Ayrıca yaş mamanın konserve ya da paket içerisinde püre kıyılmış küp pullu parça etli ya da hepsinin karışık şekilde tek bir konservede olduğu türevleri de bulunmaktadır. Bunlar kimi zaman özel soslarla daha da yenilebilir hale getirilmektedir.
Yaş Mama Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Konserve olduğundan sonra son kullanma tarihini göz ardı etmeyin. Aldığınız her üründe olduğu gibi bunlarda da ilk dikkat etmeniz gereken nokta bu olmalıdır.
- Görünürde et bulunan fakat besin içeriği boş olan yaş mamalardan uzak durun. Protein değerlerine mutlaka göz atın.
- Evcil dostunuzun alerjik bir belirti göstermesi halinde o markayı ya da yaş mama formunu evinize sokmayın. Her kedide aynı etkiyi bırakmayacağını da göz ardı etmeyin.
- Yaş mamaların adından da anlaşılacağı üzere içerisinde yeteri kadar sıvı bulundurduğundan emin olun.
- Kedinizin günlük besin ihtiyacını komple yaş mamalarla sağlamayın. Onların için haftalık belirli rutinlerde ona ikram edin. Temel beslenme düzeni kuru mama üzerine kurulmalıdır. Fazlasının zarar verebileceğini bilin.
- Seçim yaparken protein miktarının yüksekliği her ne kadar aranan bir durumsa içerdiği karbonhidrat miktarının düşük olması da o derece önemlidir.
- Bilindik ve yorumları yüksek olan markaları tercih etmeniz oldukça önemli olup başka evcil hayvan sahiplerinin düşüncelerini asla göz ardı etmeyin.