Saat, yer, zaman fark etmeksizin kedileri her daim uyurken görmeniz mümkündür. Günün 12-16 saat arasını uyuyarak geçirebilirler. Bu süre kedinin yaşı, bulunduğu ortam ve günlük aktivitesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kedi fotoğrafı ararken bile, göreceğiz birçok fotoğraf uyurken ya da uyku halinde olan bu dostlarımızın uyku düzenlerine ve neden bu kadar uykuya odaklı bir yaşamları var biraz derinlemesine göz atalım.
Doğalarında Uykunun Gerekli Olması
Birçok kişi kedilerinin bu kadar uyumasının bir rahatsızlık sonucu olduğunu düşünmesi oldukça yanlıştır. Yaşı ilerlemiş ve yaşlı kedilerin 20 saate yakın uyuduğu bile görülmektedir. Kedilerin gece aktif olması hep bir avlanma eğiliminde olmasını da doğalarının gereği olarak açıklayabiliriz. Doğal ortamlarında beslenebilmek için avlanmak zorunda olan kediler, avlanma, av bulma ve avını kovalayıp takip etmek için oldukça fazla efor harcarlar. Bunu da dinlenirken, uyuyarak enerji ve güç depolarlar.
Aslında Uyuyor Gözüken Kediler, Gerçekten Uyuyor Mu?
Ciddi manada kedileri her uyku halinde gördüğümüzde, uyumuyor oldukları bilinmelidir. İnsanların daha çok kestirme, şekerleme olarak tabir ettiği uyku biçimi kedilerin uyku düzenlerinin 4/3’lük kısmını oluşturmaktadır. En ufak ses, gürültü ve tıkırtıda gözlerini sizlere dikmesi olası olan bu hayvanların her daim saldırı ve tehditlere bir gözleri açıktır. Bir gözü açık uyku hali, kulak ve burunlarının her türlü hareketlere göre yön değiştirmesi, seslendiğinizde kafasının hareket etmesi hep bu yarı aktif uyku şeklinin bizlere yansımasıdır.
Kedilerde Horlar ve Derin Uykulara Girebilir
Temiz, sıcak ve konforu bir arada yakalayan kedinin derin uyku çekmesi kaçınılmazdır. Uyku süresinin 4/1’lik kısmını bu uyku seviyesinde geçiren kedilerin, rüya görüp, insan gibi horlamaları bile mümkündür. Genelde komik video kedilerinde dahi bu uykulu hallerine sıkça rastlayabilirsiniz. Yaşlı kedilerin daha çok derin uykuda kaldığını bilmekle beraber, gün içinde harcadığı enerjiyi toplaması ve sağlığını koruması için oldukça önemlidir. Burnu kısa kedilerde horlama aktivitesi daha çok görülmekle birlikte, şaşırılmaması gereken bir durumdur.
Kedilerin Uyku Süresini Etkileyen Diğer Etmenler
Onunla ilgilenecek birisinin olmaması ve aktiviteye girip oyun oynayacak bir eşyasının olmaması onun hareketsizliğe ve uyumaya itebilir. Yavru kedilerin gelişimleri açısından günün daha büyük bir bölümünü uyuması normalken yetişkinliğe girdikçe normal düzene döner. Fakat yaşlandıkça hareketleri azaldığı ve enerjisi düştüğü için çabuk yorulup, uyku süresinin artması normaldir. Çok yiyen, kilosu artan kedilerinde, tembelleşmesi ve hareket yeteneklerinin azalması onları uykuya itelebilir. Dikkat edilmesi gereken bir husustur. Zamanla hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmakla birlikte, kötü sinyallerin işaretçisi olabilir.