Biz insanlar gibi hayvanların da sinirlendiği anlar olabiliyor. Yaşayanlar çok iyi bilir ki, bir kedinin siniri oldukça tehlikeli olabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre insanların sinirlendikleri zaman beyin kimyası ile çalışma sisteminin aynısı pati dostlarımızda da görünüyor. Biyoloji profesörü David Anderson'ın araştırmasında, hayvanların bazı içsel durumlarının sinirlenmeye yok açabileceğini, neredeyse tüm hayvan türlerinde bir öfke mekanizmasının olduğunu söylüyor.
Kediler neden sinirlenir?
1- Kedinizin canı yanıyorsa sinirli olabilir
Vücudunda bir yarası varsa, bu noktaya dokunulmasını istemediğinden sinirlenebilir.
2- Bir kedinin korkması onu sinirlendirebilir
Kedinizin bir şede korkup korkmadığını vücut dilinden çok rahat anlayabilirsiniz. Daha iri görünmek için sırtını dikleştirir, vücudunu yana döndürür ve kuyruğu havaya kaldırır. Tıslar ve dişlerini gösterirse bilin ki bir şeylerden korkuyor. Kendini korumak amaçlı öfke dolu tepskiler verebilir. Panik anında gösterdiği tepkiyi görerek sizi sevmediğini düşünmeyin. Tamamen korunma içgüdüsü.
3- Hormonlar
Kısırlaşmış bir kediye oranla kısırlaştırılmamış kediler daha agresif olabilir. Erkek kedi, çevresinde dişi bir kedi varsa başka erkek kedilerle kavga edebilir. Kavga eden iki kediyi ayırmaya çalışmayın. Agresif ve öfkeli bir kediyi sakinleştirmek dikkat ister.
4- Bir kedi hüsrana uğradıysa sinirlenebilir
Kedinizin son zamanlarda oldukça hırçın davrandığını düşünüyorsanız, aslında sebebini de biliyor olabilirsiniz.
Evde beslediğiniz kedinizin bahçede başka bir kedi görmesi ve ona ulaşamaması hüsranla sonuçlanacaktır. bu bir kuş da olabilir, kelebek de.
5- Kediniz stresliyse sinirlenebilir
Evcil hayvanlar da zaman içerisinde sahiplerinin huylarına bürünebilirler. Tartışmaların sık yaşandığı bir evde yaşayan kediniz strese girebilir. Zamanla agresif bir yapıya sahip olabilir.
6- Travmatik durumlar
Sokaklarda yaşam mücadelesi ya da insan şiddeti travmaya itebilir. Zamanla agresifleşen kediniz varsa veteriner hekiminizle durumu paylaşarak sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
7- Kediler de Depresyona girer!
Tıpkı bizler gibi onlar da depresyona girebiliyor.