Pati dostlarımız da aynı bizim gibi farklı sebeplerden depresyona girebilirler. Kedinizin depresyonda olup olmadığını anlamak oldukça zor bir durum olabilir. Eğer iyi bir gözlemciyseniz ve kedinizi iyi tanıyorsanız durumun farkına varmanız çok daha kısa bir sürede gerçekleşebilir.
Kedim depresyonda mı? ya da kedim eskisi gibi hareketli değil, hasta mı diye düşünüyorsanız depresyon sebeplerine bir bakalım:
Her zamankinden fazla mama yiyorsa veya iştahı kesildiyse ya da kusuyorsa,
Sürekli saklanma ihtiyacı duyuyorsa,
Agresif davranışlarda bulunuyorsa,
Tuvaletini kumu dışında yerlere yapıyorsa,
Kendini aşırı temizliyorsa ya da hiç yalamıyorsa,
Pati dostunuz depresyonda olabilir…
En sık karşılaşılan nedenleri; Evinizi yeni taşıdıysanız yani mekan değişikliği,
Eve yeni bir hayvan getirdiyseniz, alanını onunla paylaşma rahatsızlığından dolayı,
Alışmış olduğu mamasını bir anda değiştirmeniz ya da mama kabını bile değiştirmiş olmanız,
İlgi eksikliğinden kaynaklı depresyona girebilir.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapılması gereken Veteriner hekiminize danışmaktır. Depresyonun türü ve tedavisi için veteriner hekiminiz sizi yönlendirecektir.
Depresyon Tedavileri; Davranış tedavisi, ilaçla tedavi, masaj ya da homeopati yöntemlerinden seçilir. Tedavi süreleri farklılık gösterebilir. Ana tedavi için ilaç ve davranış tedavisi uygulanırken destek tedavisi olarak masaj ve homeopati tedavisi uygulanabilir.
En başta da söylediğimiz gibi kedinizi iyi tanıyorsanız ve depresyonda olduğunu fark ettiyseniz eğer, sizin üzerinize düşen en büyük görev ise onları çok bunaltmadan sürekli ilgilenmek olacaktır. Kedinize daha fazla zaman ayırarak, onunla daha çok oynayarak mutlu edebilirsiniz… Unutmayın, sevgi en büyük güçtür... Depresyonsuz musmutlu günleriniz olsun… Hepimiz, tüm canlılar mutluluğu hak etmiyor muyuz?