MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedi Tüyü Hastalık veya Kist (Parazit) Yapar Mı?

23.03.2020 11:17:24

Birçok insanın çok merak ettiği, kedi sahiplenmeden önce de kulaktan duyarak korktuğu kedi tüylerinin hastalık çıkardığı ve kist yaptığı bilgisidir. Halk arasında oldukça sık dile getirilen bu bilgi, bazı hastalıklara davetiye çıkardığı yönünde ve kist oluşumunun başlıca neden olarak düşünülmektedir. Akıllarda soru işareti bırakan bu duruma cevap verilmesi gerekirse kedi tüyü asla kist yapmaz. Kedi tüyü yutularak ve iç organlarda tutunarak herhangi bir kist ya da rahatsızlığa neden olmamaktadır. Bunu asıl yapan şey bir tür parazittir. Kist yapan asıl durum tüy değil evcil doslarınıza bulaşan parazitin sonucudur. Bu bilgi yanlış olmakla birlikte bazı dolaylı nedenler bulunmaktadır. Kediler üzerinden bulaşan hastalığın asıl adı toksoplazmozis olup asıl hastalık nedenleri farklıdır.

Toksoplazmozis Bulaşıcı Hastalığı Nedir?

Genelde hamile anne adaylarının bulaşıcı hastalığa karşı korunması amacıyla evcil hayvanlarının uzaklaştırılması şeklinde bilinen bir durumdur. Doğum ve hamilelik öncesi kedi ve köpeklerin anneden uzak durmasına bağlı olarak zararlı olma ihtimalini ortadan kaldırmak için yapılmaktadır. Parazite neden olan bir enfeksiyon gelişimi olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık ilk olarak 1908 yılında görülmüş olup evcil hayvan dışkısı meydana gelen bir bulaşıcı hastalıktır.

Nasıl Bulaşmaktadır?

Kediler aracılığıyla gerçekleşen bu üzücü durum çiğ ve enfekte bir hayvan yemelerinden dolayı ortaya çıkabilir. Fare birtakım böcekler parazitleri tetikleyerek 10-14 gün sonra bağırsaklarda çoğalmaya başlar. Daha sonraki süreçte dışkılarında bu parazitler fazlasıyla bulunur. Gerekli temizliğin ve dikkatin verilmemesi neticesinde bu parazitlere insanlar maruz kalabilir. Bu durum kedilerde bir kez olabilmekte olup daha sonra kediler bu probleme karşı bağışıklık kazanmaktadırlar. Bu sorunun ortaya çıkmasına neden olan asıl sebepler ise şu şekildedir.

Çiğ Et: Kedi dışkısı toprağa gitmekte olup 24 saat içerisinde doğaya ve çevreye bulaşıcı bir parazit yayabilir. Buradaki çim ve besinleri tüketen diğer canlılar kas dokusu üzerinde bu paraziti bünyelerine dahil etmiş olabilirler. Bu sebeple herhangi bir et yerken ve tüketirken iyi pişmiş olarak tüketilmesi ve çip kalması halinde bu enfeksiyonun doğrudan bizlere bulaşabileceği göz ardı edilmemelidir.

Yıkamadan Yeme: Yaşantımızda çok yaptığımız hataların başında toprak üzerinden sebze ve meyvelere bulaşabilen bu parazitlere karşı gerekli yıkama işlemini yapmadan yemeye çalışmaktadır. Kesinlikle düzgün ve iyice yıkanmadan bu tip besinleri tüketmeyin.

Kedi Dışkısına Temas: Ev içerisinde bulunan ve konumuzun asıl çıkış noktası olan bu durumda kedi dışkısına temas etmeniz ve elinizi yıkamadan vücudunuza yüzünüze ve ağzınıza sürmeniz paraziti kapma ihtimalinizi oldukça artırmaktadır.

Alınması Gereken Önlemler

Toprak ve toprak işleriyle uğraşıyorsanız eldiven ve hijyeninize dikkat edin. Kedi dışkısını temizlerken eldiven kullanmak ve elinizi sıkça yıkamanız önemlidir. Çiğ ya da az pişmiş etleri tüketmemeye özen gösterin. Et kesilen tahta ve tezgahların temizliğine ekstra özen gösteriniz. Sebze ve meyveleri ne kadar temiz olursa olsun emin oluncaya kadar yıkamadan tüketmeyin.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar