Nezle insanların yaşamları boyunca sıklıkla karşılaştığı bir hastalıktır. Bu kadar hayatmızın içerisinde olmasındandır belki pek ciddiye almayıp umursamamız. İnsanlarda bu kadar önemsiz olan bu hastalık kedilerde ise çok farklıdır. Özelliklede yavru kediler içn ölümcül olan bu hastalık, kediler için oldukça tehlikelidir. Bizdekilerin aksine soğuk algınlığı, üşütmenin aksine virüs ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hatta öyle ki bağışıklık sistemi güçsüz ve zayıf olan bazı kedilerin yaşamlarını yitirmelerine neden olabilir.
Kedi Nezlesi Nedir?
Kedi nezleri pek çok viral kedi hastalığı gibi viral bir hastalıktır ve virüs kaynaklı bir hastalıktır. Etkeni ise Feline Calicivirus adlı virüstür. Ancak feline herpesvirus de kedi nezlesine sebep olabilir. Hatta herpesvirüs kaynaklı virüslerin neden olduğu semptomlar daha ağır olmaktadır. Buna ek olarakta kedi nezlesi yüzünden ölümlerin çoğunun sebebi de herpesvirüs kaynaklıdır.
Kedi Nezleri Bulaşıcımıdır?
Evet bulaşıcı bir hastalıktır. Hatta okadar bulaşıcıdır ki, Bu hastalığa neden olan virüsler uygun koşullarda 7 güne kadar canlılığını koruyabilir. Kedilerin vücutlarında ki tüm sıvılar virüsü bulaştımak için etkendir. Örneğin virüslü bir kedi hapşırdığı zaman diğer kedilere de bulaştırma ihtimali oldukça yüksektir. Kediniz, eğer aşıları tam değilse böyle bir durumda bu virüsü kapacaktır.
Belirtileri
Kedi nezleri tıpkı insanlarda olduğu gibi benzer belirtiler göstermektedir.
-Gözlerdeki ve burundaki akıntı
-Hapşırma
-Depresyon belirtileri
-İştahsızlık
-Ağız içerisindeki yaralar
Kedi nezlesi, özellikle de ağız içerisindeki dokuları okdukça etkiler ve ağız içerisinde yaralar çıkmasına sebep olur. Bu sebepten ötürüde kedinizin günlük rutini bozulur ve ağız içerisinde ki bu yaralar kedinizin beslenmesini etkiler, neticesinde kediniz mama yiyemez hale gelir ve iştahsızlık baş gösrerir yeterli beslenmeyen bu kedilerde iştahsızlığa bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalığın şiddeti gittikçe artar. Kedi nezlesinde burun akıntısı koyu renkte ve iltihaplı olabilir. Gözlerde ki akıntı ise gittikçe artar, daha sonra ki süreçte ise kedinin gözleri kapanabilir ve hatta en kötüsüde kornea virüsü bile oluşabilr. Eğer kedinizde bu bahsettiğimiz belirtilerden gözlemliyor iseniz hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmanızda fayda var. Hastlığın kedinize bulaşmasını şistemiyorsanız kedizini düzenli olarak veteriner hekime götürmeniz, aşılarını tam ve eksiksiz bir şekilde yaptırmanız gerekmektedir.