Kedi sahiplenmek istiyorsanız yada bir kedi dostunuz var ise bu bilgiler sizin için çok faydalı olacak. Haydi başlayalım...
1) Daha önce kedi beslemediyseniz mutlaka önceden kedi beslemiş kişilerden kedi bakımı, sorumlulukları, ihtiyaçları, aylık masrafı ve olası problemleri konularında bilgi almalısınız.
İmkanınız var ise kedi olan bir evde 1 hafta kalın ve kedinin tüm sorumluluğunu üstlenin.
2) Kedilerin tüy dökeceğini ve tırmalamasının olacağını bilmelisiniz.
Tüylerini 5-6 ayda bir traş ettirirseniz tüy sorunu ortadan kalkabilir.
3) Koltukları tırmalayıp iplerini dışarı çıkarabileceğini unutma. Bu eylem tırnaklarını bileme ve törpüleme için ihtiyaçları arasında gelir.
4) Kedilerin bıyıkları asla kesilmez, aklından dahi geçirme.
Kedilerin bıyıkları onun dengede kalmasını ve çevreyi algılamasını sağlar. İnsanlarda bulunan sakal bıyık gibi değildir.
5) İlk yaşını doldurana kadar yaramazlıkta serbesttir.
Nasıl çocuklar yaramazlık yapıyorsa o da çocuk, o da yaramazlık yapacak.
6) En azından 6 aylık olana kadar sütü sulandırmadan asla vermeyin.
Laktoz hazmetme güçlüğü yaşarlar. Mümkün olduğunca 6 aya kadar ağırlıklı yaş mama ve kuru mama kedi maması ile besleyin.
7) Kedi dostlarımıza yemek, saatler ile verilmez. Her zaman yemekleri hazır bulunması gerekir.
İşlem basit: mama kabını doldur, bırak. Azalınca ekle. Yanında mutlaka temiz suyu bulunması gerekir. Suyunun temiz ve her zaman dolu olmasına özen gösterin.
8) Balık verebilirsiniz ancak asla kılçığını vermeyin.
Kediler kılçığı yutamaz ve boğazlarına yapışarak hayati tehlike altına girerler. Hamsi dahi olsa kılçık vermemelisiniz.
9) Kediler kendilerini yalayarak temizler ve temizlenirken tüylerini yutar. Bunlar midede birikir ve topak oluşarak kusularak dışarı atılır.
Genellikle kusma isteği, kedinin hareket etmesini engeller ve olduğu yere kusar. Bu iyi bir şeydir, sağlıklıdır.
10) Kediler, kusmasını kolaştırması için bazı otları yer. Kediniz bahçeye veya dışarı çıkmıyorsa evde çim yetiştirmelisiniz. Çimin içerisinde bulunan yararlı maddelere de ihtiyacı vardır. Kedi otu bunun için vardır. Kedi otunu yedirebilirsiniz ancak fazla yedirmeyin. Bu otun sakinleştirici özelliği bulunur. Her şey gibi bunun da fazlası zararlı.
11) Kediler sudan nefret eder. Kendilerini temizledikleri için yıkanmaları gerekmez.
Çok fazla gerekmediği sürece yıkamamalısınız. Yıkarsanız da evin sıcak olmasına ve banyodan sonra güzelce kurulamayı unutmayın.
Not: Kedinizi yıkarken ona travma yaşatmayın. Gözüne sabun kaçırmamaya dikkat edin. Kulaklarının içerisine su girmemeli. Yüzünü yıkarken dikkat edin.
12) Kediler pek oyuncudur. Her zaman oyuncaklarına özelikle de küçükken ekstra dikkat etmenizde fayda vardır. Yumakla oynatın ama dikkat edin.
Özellikle yumakla onu tek bırakmayın aksi hâlde boynuna dolayıp kendini boğma tehlikesi olabilir. Çok küçük yutabileceği nesneleri ortada bırakmayın.
13) Özellikle küçük yaşlarda oyun oynarken size dokunmak isteyebilir. Bunu tırmalamak olarak algılamamalısınız.
Elinizi kolunuzu çekmek yerine oyunun keyfini çıkarın! Küçükken dişleri kaşınan bu dostlarımızda ısırma hali söz konusu olabilir. Bu sizi sevmediği anlamına gelmez, dişleri kaşınıyordur.
14) Daima duran şeyleri patileri ile yere atmaya bayılırlar, alışınız. :)
15) Kulakları oldukça iyi duymaktadır. Yanlış bilinen bir bilgiyi de vermiş olalım; Kediler zifiri karanlıkta göremezler. Yalnızca az ışıkta daha fazla görebilmeleri mümkündür.
16) 1 yaşındaki bir kedi, yavruluk dönemini tamamlamış ve ergenlik dönemine girmiş kabul edilir.
Eğer kediniz 1 yaşından fazla ise yetişkin kedi mamasına geçiş yapabilirsiniz.
17) Kedi olan evde ev eşyaları sürekli değiştirilmez. Mümkün olduğunca düzenin, mama ve su kabı aynı yerde kalmasına özen gösterin.
18) Kediler genellikle patilerini bastırarak masaj yapma hareketi yaparlar. Bu annelerini özledikleri anlamına gelmektedir. Bu hareket, annelerinin sütünü emdiği sırada yaptığı harekettir.
19) Yıllar boyunca evde yaşamış olan kediniz sokaktan korkabilir. Çok savunmasızdır ve sokağın tehlikelerini bilmiyordur.
20) Balkonunuza ve camlarınıza korumalık yaptırmalısınız.
Özellikle üst katlarda oturuyorsan pencerelere mutlaka sineklik takmalısınız. Bu korumalık tamamen kapalı olmamalı, kediniz dışarıyı görmeli.
21) Kedilerde en ağır hastalıklardan birisi fiv'dir. Fiv asla insanlara bulaşmaz. Kediler arasında ve anneden-babadan yavru kedilere geçiş olabilir.
22) Kedinin aşırı ve ani kilo vermesi durumunda mutlaka veteriner hekime götürmenizde fayda vardır. Bir hastalık belirtisi olabilir.
Tüm evcil dostlarımızın düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine gitmesini ihmal etmeyiniz. Bu hem sizin sağlığınız hem can dostunuz için oldukça önemli bir konudur.
23) Kediler sese karşı oldukça duyarlıdır. Elektirik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi çok fazla ses çıkaran ev aletlerinden korkabilir.
24) Kediler mutlu olunca mırlar. O eeen derinlerden gelen mırlama ve gurul gurul sesler mutluluktandır.
Gurul gurul sesi duymak sizi de mutlu edecektir. İyi ki varlar!
25) İki yavru kedi dostumuzu aynı anda almak daha iyidir. Genel olarak büyüdüklerinde sonradan gelen kediyi kabullenmekte zorlanabilirler.
Onlara kocaman sarılın!
Patiyle kalın...