Ortama uyum sağlama ve kurulmuş düzeni sahiplenip kullanma konusunda, kedilerin üstün yeteneği yadsınamaz bir gerçektir. Kedi kumu seçerken seçim önceliğinin incelikten ziyade kum tipinin ne tür olduğu ve sıvıyı içine çekme kalitesine bakılması daha doğrudur. Genel olarak emiş gücü oldukça yüksek olduğu için bentonit kumlar tercih edilir. Emiş özelliği, topaklanması ve kokuyu içine hapsetmesi oldukça dikkat çeken özellikleridir.
Kedi Kumu Özellikleri Neler Olmalıdır?
İnce ya da kalın taneli olmasından önce bilinir ve güvenilir markaların, içeriği belirtilmiş ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. Temizlemesi kolay, emiş gücü yüksek ve topaklaşması üst düzeyde kumları tercih etmek hem sizin hem kedinizin için yaşam kalitenizi artıracak en önemli etkendir. Kedinize pratikte ince ve kalın taneli kumları belirli aralıklarla deneterek en uygun olanı ince ya da kalın siz belirlemelisiniz. Anlaşılması zor olan kediler, sizlere bu konuda işaret vereceklerdir. Kaliteli kum markalarında demin saydığımız özelliklere ek olarak az tozutması ve kedilerin sağlığına dair olumsuz hiçbir etkisi olmaması seçim yaparken işinizi kolaylaştıracak diğer özelliklerin yanında sıralanabilir.
Kalın ve İnce Taneli Kum Farkı
Tanelerinin gözle görülür düzeyde ince ve kalınlığı ayırt edilebilir. Üretim maddesi aynı olmakla birlikte görünüş dışında hiçbir farkları bulunmamaktadır. Emiş güçleri yüksek olduğu için dışkı ve çiş yayılması ikisinde de minimum düzeyde kalacak olup, eğer kum temizliği her gün yapıyorsanız tuvalet problemi yaşamazsınız. Fakat ince taneli kumlar kedilerinizin patilerinin aralarında kalabileceği gibi, kedi tuvalet paspası kullanmamanız halinde sağa sola patisiyle götürülebilir. Bu sebeple birçok kedi sahibinin tercihi kalın olabilmektedir. Markaya ve kaliteye göre değişkenlik gösteren bir durumda olduğu kedi sahipleri tarafından belirtilmiştir. Özellikle yavru kedilerde, ince taneli kum yaygın olarak inanılan, patilerine zarar verebileceği düşüncesiyle seçilmektedir.
Tuvalet Kumu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tuvalet kabını 5-8cm aralığında dolduracak seviyede kum doldurun.
Günlük rutin olarak tuvalet kumunda topaklaşan ve biriken atıkları toplamayı unutmayın.
Bu iş için kenarda kedi kumu küreği kullanmayı asla ihmal etmeyin.
Eksilen kumun yerine ekleme yapmayı unutmayın.
Ayda bir kez mutlaka tuvalet kabını steril hale getirip, yeni kum ile değiştirin.
Atılması gereken kumu, tuvalet, klozete değil, lütfen ağzını kapatıp, çöp kutularına atın.
Unutulmamalıdır ki temizliği düzgün yapılmayan, kalitesiz kumlar, evcil dostlarınızın hayatını tehlikeye soktuğu gibi bakteri ve mikropların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu konuda kendimize gösterdiğimizi özen ve dikkati kedilerimiz içinde hiç üşenmeden yapmalıyız. Hem onun sağlığı ve uzun ömürlü olması hem de bizler için önem arz eden bir konudur.
Kedi kumları çeşitleri ve markaları için bu link üzerinden göz atabilirsiniz.