Kedi Kalsivirüsünü Anlama
Kedilerde bu virüs (FCV) çok yaygın olan bir virüs olarak bilinmektedir. Belirtileri arasında burun akıntısı, diş eti iltihabı ve ağız ülserleri bulunmaktadır.
Kedi Kalsivirüsü FCV’ye neden olur Olağan Belirtileri Nelerdir?
Burun akıntısı, diş eti iltihabı ve ağız ülseridir.
Dış ortamda nispeten dirençlidir. Uzaklaştırılması oldukça güçtür. Sevimli dostlarımızın enfeksiyondan sonra tamamen iyileşmesi 1-3 hafta arasında hatta birkaç aya kadar sürebilmektedir.
Kedi Herpes virüsü (FHV) gözleri konjoktivit ve kornea ülseri şeklinde etkilenmektedir. Burun akıntısına da neden olmaktadır. İki virüs oldukça birbirinden farklıdır. Ancak göz enfeksiyonları, burun akıntısı, ağız iltihabı ve ülserlerle karakterize bir sendrom olan kedi korizasi ile de bağlantılı oldukları için bazen birbirleriyle karıştırılırlar.
FCV’si Olan Bir Yavru Kedide Herhangi Bir Yan Etki Görülme Riski Nedir?
Bu hastalık mama yemelerini etkilediğinden dolayı yavru kedilerde başta olmak üzere kediler için dramatik sonuçlar doğurabilmektedir. Sevimli dostlarımızın beslenmesinde koku duyusu çok önemlidir. Çünkü tıkalı olan bir burun mamanın reddedilmesi anlamına gelmektedir. ağızda ki lezyonlar mama yememelerinin bir başka nedeni olabilir.
FCV Nasıl Yayılmaktadır?
Doğrudan kediler arasında ve kedileri seven okşayan kişilerin ellerini yıkamadan bir başka kişiye temasında yayılmaktadır. Bu enfeksiyonun yayılmasını önlemek için enfekte bir kedi ile temas eden ve mama kabı, yatağı, yuvası ve su kabı gibi eşyaları düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir.
Yavru Kediler Diğer Kedilerle Temas Ettiğinde FCV’ye Maruz Kalırlar Mı?
Yavru kediler, sağlıklı görünen diğer kedilerle temas ettiğinde de virüse maruz kalmış olurlar. Herhangi bir hastalık belirtilerinin görülmediği bir hayvan yine de kedi kalvirüsü dahil bazı hastalıkları da taşıyor olabilirler. Bu sağlıklı taşıyıcı toplumun diğer üyelerini ve özellikle yavru kedilerimiz için oldukça risk teşkil edebilmektedir.
Yavru Kedilerde Kedi Kalisivürüsünün Bulaşmasını Önlemenin Yolları?
Yavru sevimli kedilerimizin aşılanmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. FCV dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Bazı aşılar zorunluyken diğer aşı türleri tavsiye edilmesiyle yapılır. Tavsiye edilen aşılar kedinin veya yavru kedinin yaşadığı ortama, yaşına, yaşam tarzına ve bağışıklık durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Yavru Kediler İçin Önerilen Bazı Aşılar
Kedi Kalsivürüsü (FCV), kedi panlökopeni virüsü (FPV), kedi herpes virüsü (FHV-1) ve kuduz virüsü (VR)
Aşılar en çok temel aşılar kararlaştırılmış tarihlerde uygulanması durumunda etkilidir.