İstismar edilmiş bir köpeğe ulaşmak ve güvenini kazanmak son derece zor olup onlardan gelebilecek farklı tepkilere hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Onlara o an ki durumlarına dair yardım etmeye çalışsanız dahi karşılığında havlama ve ısırılma tehlikesi yaşayabilirsiniz. En sık görebileceğiniz senaryo da ise sizden ürküp kaçıp gidecektir. Bu tip köpeklerde istismara bağlı travmalar olabileceği gibi onlara nasıl yaklaşacağınızı bilmek sokak köpeği dahi olsa onun güvenini kazanabilmeniz açısından son derece önemlidir.
İstismar Denince Sadece Fiziksel Anlamda Düşünülmemeli!
Bu tip duruma maruz bir köpekle karşılaştıysanız yaşadığı istismarın şeklini iyi anlamız önemli olacaktır. Onun bedenen ve ruhen incinmiş kısımları onarmak için atmanız gereken adımlara daha kolay karar verebileceksiniz. Davranış ve hareketlerinde çok fazla aşırıya kaçan köpeklerin güvenini kazanmak biraz zaman alacak ve en sağlıklısı bu olacaktır.
Fiziksel istismar genelde şiddet olarak düşünülüyor olsa da yetersiz beslenmeleri, aşılarının yapılmaması, kötü şartlar altında yaşamaya zorlanması yaralarının tedavi edilmemesi zorla üretim amaçlı hamile kalmaya zorlanması çok sık karşılaşılan durumlardır. Bunlara karşılık fiziksel veteriner muayenesi sonrası yaşadığı istismarın boyutları tam anlamıyla gün yüzüne çıkabilir. Özellikle şiddete maruz kalmış köpeklerin iç ve dış yaralanmaları güven kazanmaktan öte tedavi edilmesi gereken sürecin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Konunu başında istismarın sadece fiziksel olmadığını dile getirmiştir. Duygusal istismarın boyutları tam olarak ölçülemeyeceği için bu tip köpeklerde güven kazanmak da zorlu olabilecektir. Terk edilmeleri, hiç sevgi ya da ilgi görmemeleri en çok görebileceğiniz istismar çeşitlerinden sadece bazılardır.
İstismara Uğramış Köpeğe Yaklaşma ve Güvenini Kazanma
Eğer fiziksel açıdan çok zor duruma düşürülmüş bir köpek görmeniz halinde güven kazanmakla vakit harcamadan veteriner kliniğine gitmeniz ya da imkânınız yok ise belediye ekiplerinden yardım istemeniz oldukça önemlidir. Fakat durumu çok da kötü olmayan köpeklerin yaşadıkları neticesinde kendisini koruma içgüdüsü ağır basabilir.
Ona Olabildiğince Yavaş Yaklaşmaya Çalışın
Ani hareketler yapmanız ve onun üzerine hızlıca gitmeniz fazlasıyla gerilmesine yol açacaktır. Bu durum yaşadığı şiddeti tekrar hatırlamasına ve savunma pozisyonuna geçmesini tetikleyebilir. Eğer kendine güvenmiyorsa kaçıp uzaklara gitmesi de oldukça olasıdır. Ona yaklaşırken ufak adımlarla yavaş yavaş göz teması kurarak ona güven sağlayarak gitmeniz en mantıklı hareket olacaktır.
Ses Tonunuzdaki Sevgiyi Hissettirin
Sadece yavaş yaklaşmanız tabi ki yeterli değildir. Ona en tatlı ve sevecen ses tonunuzla iletişim kurarak güven sağlama yoluna gitmelisiniz. Bağırmak ya da yüksek sesli konuşmak onun eski kötü anılarının depreşmesine ve hırçınlaşmasına neden olabilmektedir.
Ona Yiyecek ve İçecekle Yaklaşmaya Çalışın
Özellikle aç olduğu ve susuz kaldığı görülen köpekler dışarıdan bakıldığı taktirde bile kendini belli edecektir. Ona bir miktar mamayla yaklaşmanız kesinlikle sizin zararsız ve güvenilir bir insan olduğu intibasını yaratmaya yetecektir. Eğer evinizde ya da bahçenizde misafir ediyorsanız ürkek ve korkak davranışlarını yok edebilmek adına ona uygun bir barınma alanı sunmanız da zamanla size duyacağı güveni artıracaktır.