Artık termometrelerde dereceler artıyor ve sıcaklıklar yükseliyor. Evcil dostlarımız ve bizler için baharın gelişi çok güzel olsa da bazı durumlar bu harika duruma gölge düşürebilir. İlkbaharda kediler için bazı tehlike sinyallerini verebilmekte birlikte dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Yüksekten Düşme
Havaların ısınmasıyla birlikte kapı pencerelerin açılması kediler için tehlike arz etmektedir. Bu tehlike oturduğunuz katın yüksekliğine göre ölümcül kazaların meydana gelmesine neden olabilir. Doğal yaşamlarında gibi ev kedisi olsa dahi avlanmayı, zıplamayı, kuş, kelebek kovalamayı, kendilerine görev edinmişlerdir. Balkon ve pencereden düşme oranları havaların ısınmasıyla birlikte sandığınızdan fazla sayıdadır. Gerekli güvenlik önlemlerini alarak, benim kedim usludur, asla atlamaz ve düşmez demeyin.
Tüy Dökümünün Artması
Kedilerin mevsim geçişlerin normalden daha fazla tüy dökmesi oldukça bilinen ve normal olan bir durumdur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta kedilerin, kendilerini temizlerken yuttukları tüy miktarıdır. Normal tüy dökümünde midelerinde biriken tüy miktarını bir şekilde kendi doğal akışlarında kusma ve dışkı yoluyla vücutlarında atabilirken, mevsim geçişlerinde bu ekstra durum sindirim, bağırsak problemleri, aşırı kurma gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bu tip durumlara karşı önlemlerini almalı ve sağlığına olumsuz etki edebilecek bu durumu minimize edebilirsiniz. Hairball özellikli mama, kedi çimi, sık sık kedilerinizin ölü tüylerinin taranması, vitamin macunları desteği ilkbahar süresini rahatlıkla yaşamanızı sağlayacaktır.
Alerjik Durumlar
Bizlerde olduğu gibi kedilerin de alerjisi olabilmektedir. Özellikle bu dönemde pirelerin, ısınmanın etkisiyle kedilere bulaşma hızı artmaktadır. Pire ısırığı karşısında sağlık problemleri yaşamasına sıkça sebebiyet vermektedir. Evcil dostunuzdaki olumsuz değişimleri ve hareketleri düzgünce gözlemleyin ve aksi bir durumda acilen veterinerinize ziyaret gerçekleştirin. Bu duruma dair en çok bilinen semptomlar kusma öksürük ve derinin aşırı kaşınmadan tahriş olmasıdır. Erkek kediler için ise çam keseböceği alerjisine de dikkat edilmeli pire alerjisi kadar sıkıntı verici bir durum olduğu göz ardı edilmemelidir.
Parazitler
Havaların ısınmaya başladığı bu güzel günlerde parazitler kedilerimizi korumamız gereken bir diğer tehlikedir. Doğada her canlı da olduğu gibi parazit de olsa pire ve kenelerin çoğalması da süregelen bir durumdur. Ev dışına ya da bahçeye çıkmayan bir kedi olsa bile bu zararlı parazitlerin yumurtaları sizin dışarıdan elbisenize yapışması durumunda taşınmasına neden olabilir. Gerekli kontrollerin ve parazit korumalarının yapılması evcil dostunuz hep evde yaşasa dahi yapılması gereken elzem bir durumdur. Bu duruma yardımcı yapılması beklenen ense damlasının, dozu, zaman aralığı ve elde edilmesi konusunda veteriner hekiminizden ayrıntılı destek alabilirsiniz.
Zehirli Bitkiler
Havaların ısınması ve baharın gelişi çeşitli bitki ve çiçeklerin tekrar ortaya çıkmasına yardımcı olmakla birlikte bizlere her ne kadar güzel kokular sağlasa ve göze hoş gelse de kedilerimize zarar verebilmektedir. Evde kedi besliyorsak zambakgiller, kuşkonmaz, sarmaşık, kasımpatı gibi bitkilerden dostlarımızı uzak tutmalıyız. Daha önceki yazılarımızda kediler için zararlı iç mekân bitkilerinden ayrıntılı olarak bahsetmiştik. Buradan o yazıya ulaşabilirsiniz. Tüm bunların yanında peyzaj olarak her ne kadar güzel dursa da dışarıdaki ve bahçeye çıkan kedilerimizi sarmaşık, sümbül, hanımeli gibi çok sık görebildiğimiz bitkilerden uzak tutmalıyız. Hepsi ölümcül olmasa bile kedilerimize ağır ve kalıcı hasarlar verebilmektedir.
Bu konu hakkındaki özet videomuz