Birçok şeyde olduğu gibi hayvanların neslinin tükenmesinde de insan etkisi oldukça büyük bir paya sahip. Bu olumsuz etki kimi zaman aşırı avlanma gibi doğrudan gerçekleşirken kimi zamanda küresel ısınmaya sebebiyet vermek gibi dolaylı şekillerde gerçekleşmiştir. Ama ister doğrudan ister dolaylı olsun nesli tükenmekte olan hayvanların başlıca sebebi maalesef insan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dolaylı İnsan Etkisi: Küresel Isınma
Özellikle sanayi devriminin ardından artan fosil yakıtların tüketiminin aşırı kullanımları sonucunda ortaya çıkan sera gazlarının sebep olduğu küresel ısınmadan hayvanlar olumsuz etkilemiş ve evlerini terk etmek zorunda bırakmıştır. Bu duruma örnek vermek gerekirse ilk olarak pandalardan söz edebiliriz. Pandaların temel besin kaynağı olan bambu türleri küresel ısınmanın etkisiyle yok olmakta ve bu durum da panda neslini tehdit etmektedir.
Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşanan ısınma da konuya dair iyi bir örnek teşkil edecektir. Yükselen sıcaklık nedeniyle incelen buz tabakasının sonucu olarak kutup ayılarını yaşam alanı küçülmektedir. Yine kutup ayıları gibi Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşamakta olan onlarca çeşit hayvan, başlıca sera gazlarının sebep olduğu bu sıcaklık artışı nedeniyle yoğun tehdit altındadır.
Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşanan bu durum diğer bölgelerde de benzer olumsuz etkilere sahiptir. Örneğin Afrika filleri, artan sıcaklıktan dolayı azalan su kaynakları sebebiyle tatlı su ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve ciddi kuraklık şartları ile mücadele etmeye çalışmaktadır.
Doğrudan İnsan Etkisi: Aşırı Avlanma
Kimi zaman besin kaynağı, kimi zaman dini bir ayinin değişmez parçası, kimi zamanda estetik bir haz sebebi ile avlanan hayvanların belki de karşılaştığı en büyük katliam onları ticari değerleri için avlayan kaçak avcıların eliyle gerçekleşmiştir. Öyle ki yoğun çalışmalara rağmen günümüzde kaçak avlanmanın önüne hala geçilebilmiş değil. Uluslararası Hayvan Refahı Fonu’nun açıklamasına göre Afrika’da her gün yaklaşık 55 fildişleri için öldürülüyor. Bu da Afrika’da yaşayan fillerin neslini büyük ölçüde tehdit ediyor.
Benzer bir sebeple kaçak avcıların hedefi olan gergedanlar içinde durum içler acısıdır. Ayrıca kaçak avlanmanın nesillerini tehdit ettiği hayvanlar arasından kaplanlar, dağ gorilleri, pangolinler ve bazı papağan türleri de bulunuyor.