Anne adaylarının kafasını oldukça kurcalayan soruların başında gelen bu durum aslında sanıldığı kadar tehlikeli bir durum oluşmasına neden olmamaktadır. Kedilerin dışkısından kaynaklı bir parazitin annenin hamileliğine son verdiğine ve istenmeyen olayların yaşandığına dair birçok hikâye anlatılsa da milyonda bir denebilecek kadar düşük bir orandır. Kedilerin dışkısında bulunan ve toksoplazma adı verilen bir parazit enfeksiyonuna maruz kalmış hamile anne adaylarının bu riskle karşı karşıya olduğunu bilinmektedir. Buna hamile olmadan önce bağışıklık kazanabileceğiniz gibi temasın direkt ağız yoluyla ya da kedinin dışkısına temas ettikten sonra elinizi ağzınıza götürmenizle kapla ihtimaliniz artabilir. Bu konu hakkında yaptırabileceğiniz testler olduğu gibi alacağınız önlemlerle bu riski 0’a indirme şansınız da bulunmaktadır.
Toksoplazma kedi dışkısından ortaya çıkabilen bir parazittir. Hayvanlardan direkt insanlara bulaşmasa da dışkısı ve dışkısına temas etmiş nesneler risk içerebilir. Enfekte olmuş çiftlik hayvanlarının az pişmiş olması da beslenme yoluyla bir risk doğurabilir. Çiğ et ve az pişmiş etlerden uzak durulmalı ve düşük riski ya da doğacak olan bebeklerde sağlık sorunlarının önüne geçmek adına dikkatli olmak gerekebilir. Sağlık sorunu olmayan ve buna karşı bağışıklık kazanmış kişilerde bu parazite karşı yaşamınız boyunca bağışıklık kazanmanız oldukça yüksek bir orana sahiptir. Parazite karşı kazandığınız bağışıklık enfekte olma şansınızı da ortadan kaldırır. Fakat her koşulda önlemler almak ve hamilelik sürecinde test yaptırmak en garanti yol olacaktır.
Hamilelikte Bu Parazite Karşı Alabileceğiniz Önlemler
Evcil dostunuzun aşılarının iç ve dış parazit uygulamalarının her koşulda eksiksiz ve tam olduğundan emin olmalısınız. Aşı takvimini ve karnesini veterineriniz kontrolünde takip etmelisiniz.
Bir kediyle uzun zamandır yaşıyor olmanız hamileliğiniz öncesinde buna karşı bağışıklık kazandığınız gerçeğini göstermektedir. Fakat risk oranını sıfırlamak adına buna dair testi yapmayı ihmal etmeyin.
Bu parazit kedi dışkısında canlı olarak bulunabildiğinden dolayı temas etmek ve temas sonrası ağzınızı elinize götürmek ya da yemek! gibi bir harekette bulunmuyorsanız riski yeteri kadar minimize ediyorsunuz demektir.
Hamilelik döneminde kedinizden uzaklaşmaya ya da ona dokunmamaya gerek yoktur. Tuvalet kabından uzak durmanız ve yakınlarınızın bunu temizlemesi yeterli olabilir. Eşiniz ya da dostlarınızdan bu konuda doğuma kadar yardım almalısınız. En azından hamilelik sürecinde kedinizin tuvaleti ve dışkısından olabildiğince uzak durmanız ve ailenizin diğer üyelerinden bu sürede yardımcı olmalarını istemeniz riski daha da uzaklaştıracaktır.
Eğer temizleme konusunda problem yaşamıyorsanız eldiven kullanmak ve direkt temastan kaçınmak önemlidir. Her kum ve tuvalet temizliği sonrası ellerinizi iyice yıkamanız ve kumunun her gün temiz kalmasını sağlamanız önemlidir.