Günümüzde en popüler olan Sfenks kedileri aslında tüysüz kedi ırklarında tek değildir. Bu ırkın birçok alt türü olmakla birlikte ilk üretilen tüysüz kediler tam olarak tüysüz değillerdir. İlk olarak normal kedilerden çok daha az tüylere sahip olan bu kedi ırkları zamanla yapılan çalışmalar ve çiftleşmeler neticesinde tamamen tüysüz ırk şekline bürünmüşlerdir.
Özel çalışmalar ve ortamda üretilen bu kedi ırkları, doğal olarak meydana gelmedikleri için bazı genetik hastalıklara sahiptir. Ayrıca bakımları zor olan bu canlılar kolaylıkla hasta olabilirler. Belirli aralıkla banyo yaptırılmaları gerekir. Tüyleri olmadığı içinde derilerinde biriken yağ bezeleri ciltlerinde bazı sıkıntılar çıkmasına sebep olabilmektedir. Tüyleri olmadığı için çok kolay üşüyen bu ırklarda, soğuğa karşı korunmasına dikkat edilmelidir. Zaman zaman biyolojik olarak ne kadar engellenmiş olsa da ufak tüyleri çıkabilmektedir. Kötü huylu tümöre oldukça genetik yatkınlığı olan bu canlılarda rutin kontrollerinin yapılması unutulmamalıdır.
Bambino Kedisi
Kısa bacaklar ve dik kulaklara sahiptir. Bazı Bambino’larda az da kürk ve tüy görülebilir. Hafif cüce ve bodur görüntüsü bulunmaktadır. Genelde arka bacaklarının, ön bacaklarından uzun olduğu görülmektedir. Gözleri oldukça büyük ve belirgin haldedir. 2005 yılında ırk olarak tescil edilip, tanınmıştır.
Ukraynalı Levkoy
Bu cinsin ortaya çıkarılmasında, Scottish Fold ve Donskoy kedilerinin çiftleştirilmesi sonucu yakın zamanda ortaya çıkmışlardır. Günümüz itibariyle uluslararası federasyonlar bu kedinin yeni bir ırk olarak kabulünü henüz gerçekleştirmemişlerdir. Orta ağırlıkta ve büyüklükte olan bu kediler, uzun ve kaslı bir yapıya sahiptir. Gri, siyah ve beyaz ağırlıklı renklere sahiptir.
Donskoy Kedisi
Anavatanı Rusya olan tüysüz kedi ırklarından birisidir. Mutasyon kaynaklı ortaya çıkan bu kedilerde, tesadüf ederi bir kedi yetiştirici tarafından bulunan bu ırk, 1997 yılında tüm dünyada yeni bir ırk olarak kabul edilmiştir. Eğitime ve sesli komutlara oldukça yatkın bir kedidir. Buruşuk ve gözle görülmesi zor denecek miktarda tüyleri olabilir. Orta uzunlukta bir vücuda sahip bu kedi ırkları, ön bacakları arka bacaklarından kısa olabilir. Meraklı, aktif ve oyuna düşkün olmaları nedeniyle çok fazla yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.
Sfenks Kedisi
Dünya üzerinde en çok tanınan Kanada menşeili tüysüz kedi ırkıdır. Tüysüz ve buruşuk görüntüsünün yanında uzun kulakları vardır. Oldukça yüksek zekâsı bulunan bu ırkta, sahibi ile güçlü bir bağ oluşturur. Bakımı gereği oldukça zorluklar yaşatan bu canlılar, diğer evcil hayvanlarla ve kedilerle kolaylıkla anlaşamaz. Düzenli bakım ve cilt sağlığı konusunda dikkatli olmak gerekir. Kaslı ve iri vücudu oldukça güçlü görüntü sağlamaktadır. Farklı renk ve desenlere sahip olabileceği gibi ortalama 3.5-6kg ağırlığa sahip olabilir. Bu kediler hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Peterbald Kedisi
Rusya’dan çıkmış bir ırk olan Peterbald kedisi, orta boy kedi kategorisindedir. Siyam, Sfenks ve Oriental Shorthair çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yavru olarak hafif tüylü olmasına rağmen büyüdükçe kel hale gelmesi oldukça ilginçtir. Oldukça meraklı olan ve araştırmayı seven bu kediler, sahipleriyle güçlü bağ kurabilmektedir. Zarif ve atletik bir yapısı vardır. Yarasaya benzer kulakları ve kamçı gibi incelen kuyruğa sahiptir. 1997 yılında dünyada ırk olarak tanınmıştır. Diğer tüysüz kedilere göre genetik hastalık belirtisi bulunmamaktadır. Dünyada oldukça ilgi çeken bu kedi, dost canlısı olması sebebiyle diğer evcil hayvanlarla kolaylıkla anlaşır.