İran kökenli olması sebebiyle bu ismi alan Fars kedisi, sabırlı yapısı ve sosyal doğası ile çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasındaki yerini alabilir. Oyun oynamaktan büyük zevk alan bu kedi türü, ilk olarak İran üzerinden gelen baharat kervanları içerisinde görülmüştür.
Bu kedilerin sesleri yumuşak ve sessizdir. Çocuklar ve diğer ev hayvanları ile iyi geçinebilen Fars kedisi, uyumlu ve sevgi isteyen bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte de ilgi isteği de yüksektir. Yalnız kalmaktan pek de hoşlanmazlar.
Fars Kedisinin Özellikleri Nelerdir?
Bu kedi türü, her gün gözlerini yıkama ve sürekli tüylerini temizleme isteği ile uğraştırıyor gibi görünse de sahibine yüksek düzeyde bağlılık göstermesiyle çok sevilir. Sahibinin sürekli olarak etrafında olması ve kucaklanmak istemesi ile çokça sevilir. Sakin yapısıyla birlikte iletişim becerileri de yüksektir. Kendisini sevdirmeyi iyi bilir.
Fars kedisi basık şekildeki yüzü, bol tüyleri ve tıknaz yapısı ile sevimli bir görünüşe sahiptir. Küçük denilebilecek kulaklarının altında uzun ve sık tüyler yer alır. Yuvarlak gözleri basık yüz yapısı nedeniyle çoğu zaman kısıkmış gibi bir görüntü verir. Dudak kenarlarının genellikle aşağı doğru sarkmış yapısı nedeniyle mutsuz ve üzgün bir yüz ifadesi oluşmasına neden olur.
Dudak yapısı nedeniyle bulunduğu üzgün durum kedinin asil duruşunu kaybettirmez. Aksine bu durum kabarık ve sık tüyleri ile birleştiğinde aslan yelesine benzeyen yapıları ortaya çıkarır. Bu kabarık tüyler sırt kısmından itibaren bacaklarının üzerine kadar devam eder. Bacakları ve kuyruğu kısa olan bu kedi türü yuvarlak kaslı bir gövde yapısına sahiptir. Tüm bu Fars kedisinin özellikleri tercih edilmesindeki temel sebepler arasında yerini alır.
İran kedisi fiziksel özellikleri ile birlikte zeki oluşu ve sakin kişilik yapısıyla da dikkat çeker. Çok çabuk öğrenme yeteneğine sahiptir. İnsanlarla iletişimi çok güçlüdür. Yaklaşık olarak 15 yıl kadar yaşam sürerler. Birçok renkte dünyaya gelen bu türün yüz yapısı seçici üreme yoluyla diğer kedilerden belirgin şekilde düzdür. Sahiplerini yüksek düzeyde benimseyerek peşini hiç bırakmaz. Sakin yapısı nedeniyle de herkesçe sevilir. Özellikle çocukların en önemli oyun arkadaşlarından birisi haline gelir.
Fars Kedisinin Kökenleri Nereden Geliyor?
Bir Fars kedisi, doğal cins türüne sahiptir. Bu kedilerin kökenleri üzerinde tartışmalar da bulunur. İlk olarak İtalyan gezgin Pietro Della tarafından 1600’lü yıllarda keşfedilmiştir. Bu türün Fransa’ya ve İngiltere’ye taşınması sonrasında popülerliği artmıştır. Finikelilerin ve Romalıların panayırları sonrasında Türkiye ve İran insanları ile tanışmıştır. Bu çok yönlü yer değişme Fars kedisinin özellikleri üzerinde etkili olmuştur.
Fars Kedilerinin Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?
Kabarık ve sık tüy yapısına sahip olan bu kedi türünün sıklıkla tüylerinin temizlenmesi gerekir. Tüylerinin yumuşak özellikteki bir fırçalama tarağı kullanılarak yapılması önerilir. Uzun tüy yapısına sahip olduğundan tüylerin topaklanmamasına dikkat etmek şarttır. Fırçalamanın yanında kedinin tüyleri kuru kedi şampuanları veya köpük şampuanlar kullanılarak yıkanmalıdır. Nadiren de olsa ıslak bir şekilde yıkama tercih edilebilir.
Kedilerin tüy dökme mevsimlerinde Fars kedisi, taşıdığı yoğun tüyler nedeniyle sıkıntı çıkarabilir. Bu dönemlerde bir pet kuaföründen yardım alınabilir. Tüy bakımına dikkat edildiğinde bu kedilerde sıklıkla görülen bağırsak sorunları yaşanmaz. Ölü tüylerini almadığınızda, kendisi temizlemeye çalışarak tüylerin bağırsaklarında birikmesine neden olur.
Fars Kedisi Nasıl Beslenmelidir?
Bu kedilerin beslenmesi için özel bir diyet seçeneği bulunmaz. Bununla birlikte de dengeli beslenmeleri de şarttır. Aşırı beslendiği durumlarda Fars kedisi, kalp problemleri ile karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple bu kedileri beslerken tükettiği yiyecek miktarı kontrol altında tutulmalıdır. Sakin bir yapısı olması nedeniyle aktivitesinin artırılması da şarttır. Aile içerisindeki oyunlara kedinizi dahil ederek kilo problemleri ile karşılaşmasını önleyebilirsiniz. Kedinin suları ve yemekleri plastik kaplara verilmemelidir. Özellikle çelik kapları tercih etmek güvenliği ve sağlığı açısından önemlidir.