Evcil dostlarımızı belki de evlat yerine koyup elimizden geldiği kadar koruyup kollamak, beslenmelerine dikkat etmek, her türlü bakımlarını en güzel şekilde gerçekleştirmek, imkanlarımız çerçevesinde dikkat ettiğimiz bir durumdur. Bu büyük bir sorumluluk olmakla birlikte kimi zaman habersiz şekilde ya da dikkat etmediğimiz durumlar evcil dostlarımızın sağlığını ve güvenliği tehdit edebilmekte. Yaptıklarımız kadar yapmadıklarımızın da onlara zarar verebileceği, canlarını acıtabileceği ve zor durumlara düşürebileceğini göz ardı etmemek gerekir.
1- Balkon ve Pencerelerin Güvenliği
Özellikle havaların ısınmasıyla ortaya çıkan bu durum yüksek katta oturan evcil hayvan sahiplerinin pek de dikkat etmediği bir durumdur. Yüksekten düşen kedilerin çoğu sonu ölümlü olabileceği gibi kedinizin sakat kalmasına neden olabilirsiniz. Yaşadığı travma ve korkunun yanında ölmese dahi oldukça kötü durumda kalacağını hesaba katarsak herhangi problem çıkmadan ve yaz ayları gelmeden gerekli güvenlik önlemlerini almalısınız.
2- Elektrik Kabloları ve Prizler
Bebeklerimiz ve çocuklarımız konusunda dikkat etsek de söz konusu evcil hayvanlarımız olunca çok da bu konuya özen göstermiyoruz. Kedilerin araştırmacı ve dedektif gibi bulundukları bölgenin her köşesini didik didik ettiğini asla unutmadan ısırma eğilimleri olduklarını atlamadan gerekli önlemleri almalıyız. Açılan kablolardan elektrik çarpmaları, prizlerin içine dokunabileceklerini göz önüne alarak açıkta olan kısımlarını güvenlik kilitleri ile kapatmak onları korumaya yetecektir.
3- Nargile, Sigara ve Elektronik Sigara
Oksijen dışında ciğerimize soluğumuz her şeyin zararlı olduğunu biliyoruz. Pasif içiciliğinde normal kullanan kişiler kadar ciğerlere zarar verdiği uzmanlar tarafından defalarca dile getirilmiş bir durum. Nasıl ki çocuklarımızın ve kullanmayan kişilerin yanında dikkat ediyorsak, tüm evcil dostlarımızın yanında dikkatli olmamız şarttır.
4- Yaşı İlerledikçe Aşı Takvimini Özen Göstermeme
İlk yaşlarına kadar kedi sahipleri, aşı takvimine harfi harfiyen uyarken tüm aşılarının eksiksiz yaptırırlar. Fakat daha sonra gelen bir rahatlık ve bu zamana kadar bir rahatsızlık yaşamadı bu saatten sonra da bir şey olmaz düşüncesi evcil dostlarımızın hayatını tehlikeye sokabilir. Yaşlandıkça daha çok hastalığa maruz kaldıkları ve veteriner ziyaretlerinin daha sık olması gerektiği unutulmamalıdır.
5- Kum ve Tuvalet Kabının Temizliği
Hijyen manyağı bu canlıların özel alanlarından birisi olan kedi kumlarının günlük aksatmadan temizlikleri kesinlikle yapılmalıdır. Dikkatinizi çekmek isteriz ki kedilerin hastalıklara, virüslere yakalanabileceği en kritik nokta buraların hijyenik olmamasıdır. Ayrıca psikolojik olarak pis bir tuvalet kabına ve kumuna kedinizin girmemek istemesi sonucu çiş ve kakasını evin başka köşelerine yaptığına sıkça şahit olmaktayız.
6- Süt
Severek içmeleri onlara zararlı olduğu gerçeğini maalesef değiştirmiyor. Özellikleri sindirim sistemi zayıf olan yavru kedilerin süt içerisindeki laktozu sindirememesi ölümlerine sebep olabilir. Ölümcül bir sonuç olmasa bile sindirim yoluna bağlı bazı rahatsızlıkları uzun süre yaşamaları en beklenen durumdur.
7- Pişmemiş Et ve Tavuk
Kuru mama ve konserve mama ile yavrularımızı evde beslesek de sokak ve doğa şartlarında pişmemiş çiğ et ile beslenen kedilere çok sık denk geliyoruz. Çiğ balık, ciğer, sakatatların vitamin fazlalığına ek olarak kılçık ve kemiklerin boğazlarına batıp ölmelerine sebebiyet verebilir. Çiğ etin iç parazite yol açtığını da dikkat çekelim. Ev yemeklerinin de baharat, tuz, yağ içermesi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
8- Aşırı Banyo Yaptırma
Kediler doğaları gereği sokakta dahi yaşasalar temiz canlılardır. Günlerinin büyük bir kısmını uykuya ayırdıkları gibi geri kalan kısmını kendi kişisel temizliklerine harcarlar. Buradan anlayacağımız kısım ise kedilerin sandığımız gibi kolay kirlenmemeleri ve aşırı banyo ihtiyaçlarının olmadığını az çok göz önüne almamız gerekir. Sık banyo yaptırılmalı deri ve kürk yağ dengelerinin bozulmasına çok sık cilt hastalığı yaşamalarına neden olabilir. Tüylerinin taranması, tırnak bakımı, dişlerini fırçalamak onu sıkmayacak ve strese sokmayacak şekilde belirli rutinlerle uygulamak, bizim açımızdan ona yeterli gelecektir.
9- Kısırlaştırmanın Göz Ardı Edilmesi
Duygusal olarak bakıldığında mantıklı geldiğini düşünseniz de maalesef kazın ayağı öyle değil. Bu duruma iki yönden bakarsak zamanı gelen kedilerin kısırlaştırılmasının önemini daha rahat kavrayabiliriz. Öncelikle sokaklarda sahipsiz, aç ve soğukta kalmış sayısız yavrunun, kontrol dışı üreme sonucu ortaya çıkmasına vesile olmak istemeyiz. Bilimsel olarak yaklaşmak gerekir ise çiftleştirilmeyen ve kısırlaştırılmamış kedilerin üreme ve genital yollarında kanser riski oldukça yüksektir.
Bu konu hakkındaki videomuzu izlemek isteyenler için