İnsanlarla yaşamaya alışmış olan, insanlara çeşitli faydalar sağlayan, yabani ortamlarındaki davranış ve yaşama biçimleri değişmiş olan, insan kontrolündeki hayvanlar; evcil hayvan olarak tanımlanmaktadır. Evcil hayvanlar içerisinde de bazı türler ev ortamında insanlarla beraber yaşayabilmektedirler. Bu ortak yaşam için ise toplumsal yaşantıda iki tarafı koruyucu bazı kurallara ve kanunlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kanunlara göre evcil hayvanlar çerçevesinde tanımlanmış hayvanlar, sahipleri tarafından uygun yaşama şartları sağlandığında, ihtiyaçları karşılandığında, çevre kirliliğine dikkat edildiğinde ve çevresindeki insanlara zarar ve rahatsızlık vermediği sürece evde bakıla bilirler. Bu sırada meydana gelebilecek her türlü zarardan ise hayvan sahipleri sorumludur.
Hayvanları Koruyucu Kanunlar
Tabi bu noktada hayvanların sahiplerini seçme gibi şansları yoktur. Bu yüzden onları da kötü durumlar için koruyan çeşitli uygulamalara ihtiyaç duyulmuştur. Ülkemizde hayvan sahipleri beslediği hayvanın sağlığından, onun bakımından sorumlu olmayı kabul etmiştir. Hayvan hakları ile ilgili kanunlar gereği hiçbir vatandaş hayvanlara gereksiz yere acı çektiremez, onlara zarar veremez ve işkence edemez.
Hiçbir hayvan sahibi, hayvanını sokağa atamaz. Kanunlara göre evcil bir hayvana işkence edenlere, onları haksız yere öldürenlere, nesli tükenmekte olan bir hayvanın ölümüne sebep olanlara, hayvanları dövüştürüp para kazananlara, hayvan neslini yok edecek müdahalelerde bulunanlara, süs hayvanlarının görünüşünü değiştirmek uğruna hayvanların özelliklerini yapay yöntemlere değiştirip onlara zarar verenlere, hayvanlara acı çektirerek cerrahi müdahalede bulunanlara, hayvanları çeşitli deneylerde kullananlara, hayvanların gücünün üzerinde çalıştıranlara, hayvanların kayıt altına alınması ve kontrolsüz üreme ile ilgili kanunları yerine getirmeyenlere, çeşitli para ve hapis cezaları uygulanmaktadır.
Hayvan Sahiplerinin Uyması Gerekli Kanunlar ve Kurallar
Hukuken her vatandaş evde hayvan besleme özgürlüğüne sahiptir. Tabi ki çevreye zarar verme noktasına gelindiğinde veya insanlara zarar gelmeye başladığında, kanunen hayvan sahiplerine uygulanan cezalar bulunmaktadır. Yaşadığımız apartman veya site içerisinde yönetim, hayvan beslemeyle ilgili ev sahipleri ve kiracılar hakkında çeşitli kanun içerikli kararlar almış olabilir.
Eğer bu kararlara uyulmuyorsa o zaman hayvan sahipleri kanunen kat mülkiyeti sözleşmesinde yer alan hükümleri yerine getirmek durumunda kalmaktadır. Böyle bir sözleşme olmadığı halde çevreden yine şikayet gelirse ve ispat edilebilen herhangi bir gürültü, saldırganlık, çevre kirliliği gibi durumlar olmadığı sürece kanunlar hayvan sahiplerinin yanında yer almaktadır.
Aksi durumda mahkeme ilk olarak hayvan sahibinden uygun şartların sağlanmasını istemekte, eğer uygun kuşlar sağlanamazsa hayvanın tahliyesi istenmektedir. Hayvan tahliyesinden ise polis ve zabıta sorumlu değildir. Hayvan sahibi bu tahliyeyi kendisi yerine getirmek durumundadır. Polis ve zabıtanın sadece yol gösterici ve uygulamaya zorlayıcı yetkisi vardır. Tahliyenin yerine getirilmemesi durumunda ise hayvan sahibine başta para cezası olmak üzere çeşitli cezalar uygulanmaktadır.