Evcil hayvan beslemek yaşam alanınıza yeni bir birey katmak, oldukça farklı sorumluluklar, bütçenize yük, zamanınızı ayarlama, acil durumlarda sizin yokluğunuzda evcil dostunuza göz kulak olabilecek başka bir dostunuzun yardımını gerektirebilir. Kedi veya köpek sahibi olmak büyük sorumluluktur. Tüm bunların yanında bir de yavru iken sizin yanınıza gelmesi sorumlulukları onlar büyüyene kadar ekstra katlayabilir. Bu tip bir karara adım atmadan önce kendinize sormanız gereken bazı soruları derledik.
1- Neden Sahiplenmek İstiyorsunuz?
Kendinize dürüstçe sormanız gereken asıl soru bu olmalıdır. Bir anlık heves olmadığına emin olmanız gereklidir. Çocukluğunuzdan beri hayaliniz, hayvanları çok sevmeniz, son yıllarda yalnız bir yaşam sürmeniz sizi buna iten sebepler olabilir.
2- Uzun Yıllar Dostunuzun Bakımını Üstlenebilir Misiniz?
Kedi ve köpek dostlarımız ortalama 10 yıl ve üzerinde bir yaşam süresine sahiptir. Bir süre sonra arada kurulacak olan duygusal ilişkiye, evcil dostunuzun maddi ve manevi ihtiyaçlarına karşı uzunca bir süre aralıksız destek olabileceğinizi düşünüyor ve bunda başarılı olabileceğini inancınız tam ise diğer sorulara geçebilirsiniz.
3- Yeteri Kadar Vakit Ayırabilecek Misiniz?
Günümüzün 24 saatini evcil dostlarımıza ayırmaktan bahsetmesek de günümüzün büyün bir bölümünde onların ihtiyaçları ve yalnız kalmamaları için harcamamız gerekebilir. Köpeklerin özellikle ev dışında egzersiz ve oyun ihtiyaçları olacağı gibi tuvalet ihtiyaçları konusunda da günün belirli saatleri dolaştırılmaları gerekebilir. Bunun dışında evden çıkmasa dahi kedilerin de aşırı kilo ve hareketsizlik problemleri yaşamaması adına sizinle oyun oynama ihtiyacı zaman zaman olacaktır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta köpeklerin günün yarısından fazla tek başlarına kalmamaları gerekir. Bu onların strese ve depresyona girmelerine neden olacaktır.
4- Ekonomik Olarak Yeterli Gücünüz Var Mı?
Sadece barınma beslenme ihtiyaçları dışında evcil dostlarınızın farklı ihtiyaçları olabileceğini sakın unutmayın. Ayrıca kullanacağının mamanın belirli bir standardın altına düşmeyecek bütçeye sahip olmak da oldukça önemlidir. Bunun yanında aşı takvimi, plansız şekilde başınıza gelebilecek hastalıklar ve ameliyatlar başınıza ekstra masraflar açabilir.
5- Yokluğunuzda Dostunuzun İlgilenecek Birisi Bulunacak Mı?
Şehir dışı iş gezileri, plan dışı akraba ziyaretleri, yaz tatilleri gibi planlı plansız tüm ani durumlarda evcil dostunuzu emanet edebileceğiniz ya da ona göz kulak olabilecek arkadaşınız, akrabanız ya da komşunuzun olması hayat kurtarıcıdır.
6- Ona Yeteri Kadar Yaşam Alanı Ayırabilecek Misiniz?
Sahiplendiğiniz hayvan ne olursa olsun ona sunacağınız yaşam alanı oldukça önemlidir. Dar ya da apartman dairesinde yaşıyorsanız ona uygun bir hayvan ya da ırk seçerek durumu kurtarabilirsiniz. Bununla birlikte her daim taşınma opsiyonunuz da bulunmaktadır. Fakat herhangi bir sorun yaşamadan ve iki taraflı mutlu yaşamak adına yaşam alanınızın büyüklüğüne uygun bir seçim yapmanız çok daha uygun olacaktır.