MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Evcil Hayvan Sahibi Olmaya Nasıl Hazırlanılır?

6.12.2021 14:45:14

Birçok insan arasında ortak bir tutku hayvanlardır. Bu nedenle arkadaşlar, meslektaşlar ve aile arasındaki konuşma çemberinde hayvan sahiplenme konusu hep mevcuttur. Ek olarak, sosyal ağlarda evcil hayvanların ve sahiplerinin süper sevimli resimlerini görmek yaygındır.

Bu durumlarla karşılaşan bazı kişiler, bir evcil hayvan sahiplenmeyi seçerek evde bir evcil hayvana sahip olmaktan ilham alabilir. Bu nedenle, bu yazıda hayvan sahiplenme sürecinin nasıl olduğunu ve ayrıca hayvanın bakımından sorumlu kişinin neye ihtiyacı olduğunu bileceksiniz.

Neden hayvan sahiplenmeliyim?

Hayvan evlat edinme hem kişi için hem de yeni bir yuvaya sahip olacak hayvan için maliyet pratikte sıfır olduğu için avantajlıdır.

Genel olarak, bir evcil hayvana sahip olmanın iki yolu vardır: evcil hayvanın satın alınması veya evlat edinilmesi. Satın almayı seçenler genellikle istenen özelliklere sahip bir cins evcil hayvan istedikleri için mağazaya giderler veya hayvanı almak için belirli bir kişiyle pazarlık yaparlar.

Hayvan sahiplenmeyi seçen kişi, terkedilmiş köpek ve kedilerin sayısını azaltmaya yardımcı olmanın yanı sıra, hayvanların mal değil, şefkat ve bakıma muhtaç varlıklar olduğunu anlayan bir insani davranışa sahiptir.

Heyecan anında bazı kişilerin evlat edinme sürecini başlatıp daha sonra pişman olmaları yaygındır. Bunun nedeni, yeni evcil hayvanın gelişiyle ilgili bazı konuların önceden düşünülmemiş ve tartışılmamış olmasıdır.

Bu hata, evcil hayvanın iadesine veya terk edilmesine yol açmanın yanı sıra, ilgili tüm taraflar için stresli olduğu için hayvana zararlı uygulamalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Bu nedenle, bir evcil hayvan sahiplenmeye karar vermeden önce kendinize sormanız gereken başlıca sorular şunlardır:

Hangi hayvanı evlat edinebilirim?

Hangi evcil hayvanı sahipleneceğinize karar verirken, en yakın olanı olumlu olarak değerlendirmek normaldir. Çünkü sahibi zamanın çoğunu hayvanla geçirecek ve onun bakımından da sorumlu olacaktır.

Ancak evcil hayvanla ilgili diğer noktaları değerlendirmek ve daha sonra sorun yaşamamak önemlidir.

Bu nedenle, evcil hayvanın büyüklüğü, yaşı, yaşam beklentisi ve davranışını göz önünde bulundurmak karar vermek için çok önemlidir. 

İlgilenecek zamanım olacak mı?

Bir evcil hayvana sahip olmak, sahibinin çok fazla özveri ve sabır göstermesini gerektirir. Bu nedenle evcil hayvana bakmak için mevcut zamanı düşünmeye değer. Özellikle de zaman aralığı evcil hayvanın taleplerini karşılamaya uygunsa.

Evcil hayvan eve götürüldüğü andan itibaren, sorumlu kişi onun fiziksel rutininin bir parçasıdır. Sadece ev sahibi değil, aynı evde yaşayan herkes. Bir evcil hayvan tek kullanımlık değildir.

Evcil hayvanı beslemek için yeterli çevreye ve finansal kaynaklara sahip miyim?

Her evcil hayvanın hareket etmek ve oynamak için alana ihtiyacı vardır. Bu hem evcil hayvanın yaşam kalitesine katkıda bulunur hem de evcil hayvanın uyum sürecini kolaylaştırır. Bu nedenle evcil hayvan için bir yer ayırmanız gerekeceğini akılda tutmak çok önemlidir.

Ayrıca, evcil hayvan için en iyisini sunmak bir öncelik olarak, maliyetleri evcil hayvan ile birlikte düşünmek esastır. Bu nedenle, bir hayvan seçmeden önce, onu sağlıklı tutmak için gerekli veterinerlik hizmetlerini maliyetlere koymak uygundur. 

Hayvan evlat edinme süreci

Genel olarak hayvan sahiplenme gereksinimleri oldukça basittir.

Kabul süreci nispeten basit olsa da prosedürün güvenliğini garanti altına almak için belirli gereklilikleri yerine getirmek gerekir.

Bu nedenle, bir evcil hayvanı evlat edinmek için şunlardan emin olun:

Yaş: Evlat edinmek isteyen kişinin 18 yaşında veya daha büyük olması kanunla öngörülmüştür. Çünkü bu yaşta kişi, evcil hayvan sahibi olma konusunda net bir karar verebilmektedir;

Belgeler: Evlat edinmenin gerçekleştirilmesi için genellikle bir kimlik kartı ve ikametgâh belgesi gereklidir. Bu nedenle, sürecin resmileştiği gün bu belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir.

Sorumluluk Reddi: Kurum, köpeğin veya kedinin yeni sahibi tarafından kötü muamele görmemesini veya terk edilmemesini sağlamalıdır. Bu nedenle yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda yasal cezaları belirleyen bir sorumluluk reddi beyanı imzalaması istenir.

Evcil hayvan barınacak bir yer ararken, eski sahiplerinin artık bakamayacakları evcil hayvanlara ev sahipliği yapan ya da çoğu zaman onları kurtararak mükemmel bir iş çıkaran STK'ları (sivil toplum kuruluşları) bulmak mümkündür.

Evcil hayvan sahiplendikten sonra ne yapılmalı?

Evcil hayvan sahiplendikten sonra en çok merak edilen konulardan biri beslemektir.

Evlat edinme süreci tamamlandıktan ve bakıcı evcil hayvanı eve götürdükten sonra, hayvan için birinci basamak bakımına başlaması esastır.

Hayvan bakımı şunları içerir:

Aşılar

Hayvanın sağlığını ve yaşam kalitesini tehlikeye atabilecek bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama şarttır.

Köpekler söz konusu olduğunda aşılar, distemper, parvovirus , koronavirüs, hepatit, adenovirüs, parainfluenza ve leptospirosis gibi hastalıkların köpekleri etkilemesini önler. Kedilerde aşılar, kedi solunum kompleksi, panlökopeni ve kedi lösemisini önlemek içindir.

Hangi aşıların uygulanacağı, doz miktarı ve aralık süresi veteriner hekimin takdirindedir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Kısırlaştırma

Yararları nedeniyle, kedilerin kısırlaştırılması uygundur. Bu sayede dostlarımıza bakacak kişi, evcil hayvanla daha kolay başa çıkmanın yanı sıra istenmeyen yavrular gibi sorunlardan kaçınır.

Dişi köpeklerde, kızgınlık döneminde ilk periyottan önce meme tümörlerinin önlenmesine katkıda bulunur ve ayrıca vajinal kanamayı (kızgınlık boyunca yaygın) önler. Köpeklerde prostat ve testis tümörlerinden kaçınmak ve ayrıca bölgesel işaretleme ihtiyacını azaltmak mümkündür.

Kedilerle ilgili olarak kısırlaştırma, dişilerin kızgınlık sırasında hastalık, kaçış ve gürültü yapmasını önlemeye yardımcı olur.

İlaç tedavisi

Pire, kene ve solucanların çoğalmasını kontrol etmek için evcil hayvana iç ve dış parazit aşısı, kuduz aşısı ve buna benzer aşılar ya da ilaçlar uygulanmalıdır..

Satın alınabilecek seçeneklerin sayısı nedeniyle, hayvanın özelliklerine göre doğru ilaçları seçmek için veteriner tavsiyesi almak önemlidir. Lütfen bu konuda dikkatli olunuz.

Çevre

Evcil hayvanın kendine iyi uyum sağlayabilmesi ve korku, kaygı gibi duygusal değişimler geliştirmemesi için uygun bir ortama ihtiyacı vardır. Evcil hayvan kendini rahat hissettiğinde adaptasyon süreci daha kolay olur.

Ayrıca, ortamı hazırlarken sorumlu kişi, hayvan için tehlikeli nesnelerin bulunmadığından emin olacak ve kazaları önleyecektir.   

Besleme

İyi beslenme evcil hayvanın sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle evcil hayvanın gelişimi için gerekli besinleri içeren kaliteli bir mama sunulmalıdır.

En iyi mamayı seçmek için veterinerden yardım istemeniz önerilir. Hayvanın sağlık durumu, yaşı ve fiziksel büyüklüğü gibi hususları dikkate alacaktır.

Miktar ve süre profesyoneller tarafından da belirlenebilir. Normalde köpeklerin porsiyonları gün boyunca dağıtılır, ancak kediler her seferinde çok az yedikleri için tüm gün yiyecek bulundurmak zorundadır.

Eğitim

Evcil hayvanda olumlu davranışları teşvik etmek, çatışmalardan kaçınmanın ve evcil hayvanla iyi bir etkileşim kurmanın harika bir yoludur. Yani evcil hayvanın belirlenen alanda dolaşmasına ve oynamasına ve ayrıca ihtiyaçlarını yapmasına yardımcı olacaktır.

Bu nedenle, bu hedefe zaman, çaba ve sabır ayırmaya değer. Sahibi kendini hazır hissetmiyorsa, profesyonel bir eğitmen tutabilir.  

Genellikle hayvanı eğitmek için evcil hayvanın beklenen davranışa sahip olduğunu bilmesini sağlayan sevecen kelimelerle birlikte atıştırmalıklar gibi ödüller kullanılır.

Yeni evcil hayvanın gelişiyle birlikte, bir kişinin hayatı tamamen değişir. Çünkü artık çok özel bir varlık ile ilgilenmek ve ona dikkat etmek rutinin bir parçası haline gelmiştir. Sonunda, hayvanın geri verdiği sevgi şüphesiz benzersiz olduğundan, tüm özveri buna değer.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar