Evcil olarak beslenen kaplumbağa türleri suda ve karada yaşayanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. İki türde de bu canlıların farklı ihtiyaçları, bakım ve beslenme şekilleri ufak da olsa farklılıklar gösterebilir. Bir evcil hayvan sahibi olmak ve onu beslemek ırkı ya da cinsi ne olursa olsun bir canlının tüm sorumluluğunu almak ve özel olarak onunla ilgilenmek anlamına gelmektedir.
Yaşam sürelerinin uzun olması, dayanıklı canlılar olması ve birçok ufak çocuğun uzun yıllar baktığı ilk evcil hayvan potansiyeline sahip olması, kaplumbağaların oldukça popüler ve evcil hayvan olarak beslenmesinin altında yatan temel sebeplerden birisidir. Küçük ortamları kolayca yaşam alanı yapabilmeleri ve bakımlarının birçok evcil hayvana göre daha az vakit alması da kaplumbağa seçiminde tercih edilme sebeplerinden bazılarıdır.
Yaşam Alanı Seçimi
Kaplumbağalara yavru da olsa en baştan geniş bir akvaryum almak ileri de büyüdüklerinde tekrar masraf yapmamak ve evleri olarak benimsedikleri bu bölgeye daha hızlı uyum sağlamaları açısından verilmesi gereken ilk tavsiyedir. Yüzmek ve hareket alanlarını ayrı ayrı konumlandırmalı onlara geniş ve yeteri kadar rahat edebilecekleri dinlenme alanı bırakacak şekilde içerisini dizayn etmelisiniz. Geniş akvaryum onlara çok daha iyi bir yaşam standardı sunacaktır. Taze ve temiz suyu sağlamak adına ıslak alanın filtrelemesini ve temizliğine ekstra dikkat etmeniz gerekecektir. Suyunun sıkça değişip, temizliğinin yapılması hastalanmamaları açısından oldukça önemlidir. Ona doğal ortamını hissettirmek adına, gerekli dekoratif ürünler ve bitkiler alarak gerekli süslemeleri yapmanız da onu mutlu etmeye yetecek bir diğer önemli bilgidir.
Sıcaklık ve Dengeli Beslenme
İyi havalandırılması gereken kaplumbağa yaşam alanlarının ortam sıcaklığı da çok önemlidir. Işık ya da güneş ışığı onların sağlıklı gelişimleri açısından önemlidir. Su sıcaklığı aralığı 25-30 derece arasında değişmekte olup, güneş ışığı ya da yapay ışıkla ısınan bir ortama ihtiyaçları olduğunu göz ardı etmemelisiniz. Beslenme konusunda ekstra özen göstermeli ve gelişimleri açısından diğer önemli konunun bu olduğunu bilmelisiniz. Su ve kara kaplumbağalarının beslenme yönelimleri farklı olsa da evde besleme açısında herhangi bir güçlük çıkartmazlar. Su kaplumbağaları çok suyla içli dışlı oldukları için su yoluyla birçok ihtiyaçlarını karşılarlar. Kara kaplumbağalara çok daha bitkisel beslenseler de su kaplumbağalarının protein ve yağa ihtiyacı bulunmaktadır. 2 tipi kaplumbağa türü için de hazır mamalar bulunur. Bunun yanında evde kendi hazırlayacağınız besinleri de evcil dostlarınızı besleme aşamasında kullanabilirsiniz.
Kara kaplumbağaları için asidik olanlar dışında bola sebze meyve bitki ve küçük et parçalarının yanında solucan verebilirsiniz. Kabuklarının gelişimi ve sağlıklı büyümesi için yüksek oranda fosfor ve kalsiyuma da ihtiyaç duymaktadırlar. Su kaplumbağaları için de hazır mamaların yanında, az yağlı çiğ balık bazı sebzeler ve ufak böcekleri karıştırarak özel yiyecekler hazırlayabilirsiniz.