Dinazorların nesli nasıl tükendi, Dinazorların nesli neden tükendi? Dinazorlar hakkında bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Dinazorların nesli nasıl tükendi?
Dinazorların nesli neden tükendi? Dinazorlar, 2 farklı grubu ayrılmaktaydı. 1. grup otçul, 2. grup ise etçil idi.
Otçul dinazor türleri, genellikle uzun ve büyük oldukları için yaşamlarını daha kolay sürdürmekteydi. Genellikle uzun ağaç yaprakları ve yabani meyveler ile besleniyorlardı. Dinazorlar döneminde, hava tropikal bir ortamda olduğu için hemen hemen her türlü meyve yetişiyordu. Otçul dinazorların yediği meyve türlerine örnek vermek gerekirsek; portakal, mango, karpuz, limon, muz, ananas... Bunun yanı sıra bazı ağaç türlerinin de yaprakları ile besleniyorlardı. Hayatta kalmayı başarabilmelerinin tek nedeni etçil dinazorlara göre daha büyüklerdi ve sıcak ortam ve sulu ortam nedeniyle kolayca gıda bulabilmeleriydi.
Etçil dinazor türleri, etçil dinazorlar kendi aralarında bir kaç sınıfa ayrılmaktadırlar. Lakin bu konuya fazla değinmeden kısa ve net bir bilgi vereceğim. Etçil yabanci dinazorlar, otçullara göre daha küçük lakin çok saldırganlardı. Etçil dinazorlardan büyük olan türler, kendilerinden ufak olan dinazorları veya hayvan türlerini yiyorlardı. Örneğin; domuz, yaban köpeği, küçük dinazor türleri gibi hayvanlar ile besleniyorlardı. Küçük etçil dinazorlar ise, büyük dinazorlara göre daha zekilerdi. Küçük etçil dinazorlar, kendilerinden ufak ve büyük olan hayvanları öldürdükten sonra parçalayarak yiyorlardı. Kendilerinden küçük hayvanlara örnek kuş türleri, tavşan, sincap gibi hayvanlardı. Peki ya kendilerinden büyük olanlar? İşte burada birlikten kuvvet doğar hesabı aynı türler bir araya geliyor ve kendilerinden büyük avlarına ölümüne saldırıyorlardı. Bu şekilde hayvanı etkisiz hale getirdikten sonra ölmesini beklemeden param parça ediyorlardı.
Dinazor Nesli Nasıl Yok Oldu?
Şimdi gelelim dinazor nesli nasıl yok oldu? Dinazorlar, bilim adamların yaptıkları açıklamalar kadarıyla dünya’ya çarpan bir göktaşı nedeniyle yok oldular. Bu göktaşı o kadar büyüktü ki, dünya’ya çarpması ile hayvanların etkilenmesi anlık oldu. Tabi dinazorların ölümleri hemen gerçekleşmedi. İlk olarak sıcak bir hava akımı dünyayı sardı ve dinazorlardan bazıları hemen ölürken, bazıları ise yavaş yavaş sıcağa dayanabildiği kadar dayandı ve öldü. Tabi birçok farklı ülkeden bilim adamları, farklı teoriler ile açıklamada bulunmuşlardır. Mesela Amerikan bilim adamları ise, dünya’ya göktaşı çarptığını doğrularken, göktaşının çarpması ile dinazorların ölmediğini. İlk önce dünya’yı sıcak akım ile beraber kül bulutu kapladığını ve bu bulut sonucunda güneş sisteminin etkilendiğini dile getirmişlerdir. Gökyüzü aylarda kül ile kapalı kalmış ve dünya güneşsiz bir ortama dönüşmüştür. Atmosferde ki oksijen değeri düşmüştür. Ozon tabakasında ise büyük bir delik oluşmasından ötürü, dinazorların birçoğu nefessiz kalarak yaşamını yitirmiştir.
Teoriler ise şu yönde...
İsviçre kökenli bilim adamları ise, göktaşı ile beraber ölen dinazorların sadece düşen yere yakın olmasından dolayı anlık öldüğünü, uzak olanların ise oksijensizlikten ziyade güneşin külden dolayı en az 1 yıl dünyayı ısıtmadığı ve bu nedenle şiddetli/öldürü – dereceye sahip soğukların tüm dünya’yı kaplaması nedeniyle dinazorların donarak öldüğünü dile getirmişlerdir.
İngiliz bilim adamları, göktaşının dünya’nın yarısını yok ettiğini dile getirmektedirler. Dinazorların yok oluşu tamamen bu olaydan ibarettir diyerek kısa bir açıklamada bulunmuşlardır.
Fransız bilim adamlarının dinazorlar hakkında ki teorileri ise şu yöndedir. Göktaşının çarpması ile denizden gelen çok büyük artçı deprem olduğunu söylemişler ve bu deprem ile meydana gelen çatlaklara birçok dinazorun düştüğünü ve bu çatlakların yükselen deniz suyu ile kapalı kaldığını dile getirmişlerdir. Yani dinazorların bazıları toprak altında kalarak, bazıları ise su altında boğularak yok olmuşlardır. Bu teoriye karşı gelen bilim adamlarına ise, Fransız bilim adamlarının mükemmel bir sorusu vardır. Eğer bu şekilde olmadıysa günümüzde bulunan dinazor kemikleri neden toprak altından hiç bozulmamış veya dağılmamış bir şekilde çıkıyor? Bu sorunun yanıtı ise diğer bilim adamlarınca halen tartışma konusu olmuştur. Ek olarak belirtmek isteriz ki, dinazorların yok oluşu ile yeni bir dönem açıldı ve insanoğlu hükmü başladı.
Jeologlar ise Fransız bilim adamlarına inanmaktadırlar, şayet dinazor kalıntılarını toprak altında bulan ve dikkatli bir şekilde bozulmadan oradan çıkmasını sağlayan kişiler jeologlardır. Lakin jeologların da çözemediği bir soru vardır ki, eğer göktaşı nedeniyle bütün canlılar yok olduysa günümüzde bizler dahil olmak üzere diğer canlı türler nasıl meydana geldi. Bazı bilim adamları ise bu olaya söyle bir cevap sunmuşlardır. Amip olarak adlandırılan tek hücreli canlılar, göktaşından etkilenmemiş ve zamanla birleşerek yeryüzüne doğru hareket etmişlerdir. Yeryüzünde bu amip türleri birleşerek milyonlarca yıl sonrasında insanlar ve diğer mikto organizmalar bulundukları ortama göre şekil ve özellik sahibi olmuşlardır. Bu teori de ortalığı karıştırmıştır. Kısacası dinazorların yok olma nedenleri çıkmaza doğru ilerlemektedir. Lakin şu bu bir gerçektir ki, bu konu hiç bir zaman kapanmayacak ve bilim insanları teknoloji geliştikçe daha çok bilgi sahibi olacak. Sahip oldukları bilgiler doğrultusunda ise, teknolojinin de yardımı ile dinazorlara gerçekten ne olduğunu doğru bir biçimde anlatacaklardır. Dinazorların neslinin tükenmesine neden olan şey şu anlık göktaşıdır.