Öncelikle herhangi bir kaza olmadan ve bizim gözetimimizde köpeklere ön yargıları olmadan çocuklarımızı yetiştirmek bizlerin gösterebileceği bir davranıştır. Öncelikle herhangi bir kaza olmadan ve bizim gözetimimizde köpeklere ön yargıları olmadan çocuklarımızı yetiştirmek bizlerin gösterebileceği bir davranıştır.
Köpek ısırma vakalarına da baktığımızda genelde yetişkinlerin aksine çocukların daha ön planda olduğunu görmekteyiz. Bu hususa dair çocukların kendilerini koruyacak güçte olmaması ve köpeklere nasıl yaklaşacaklarını bilmemeleri de aktif rol oynamaktadır. Bunun eğitimini ve canlı gösterimini çocuklarımıza biz öğretebilirken ayrıç hayvan sevgisinin de ne kadar güzel hisler olduğunu onlara yaşatabiliriz.
Çocukların Köpeklerle İletişim Kurması
Öğretilmesi gereken temel kuralları hem besliyorsanız kendi evcil dostunuz hem de yabancı köpekler için geçerli olmalıdır. Çocukların gözünde köpekler genelde oyuncak gibi olup onların sınırlarına ve alanlarına karşı maalesef saygı göstermiyorlar. Bu durum da üzücü kazaların başlarına gelmesine neden olur. İstisnalar dışında köpeklerle iletişim kurmasına dair eğitimi almış çocuklar, temel saygı ve güvenlik kuralları neticesinde onları rahatsız etmeden rahatlıkla sevebilir ve yakınlık kurabilirler. Köpeği korkutmadan, onun sınırları geçmeden, nasıl iletişim kurması gerektiği konusunda neler yapılabilir, haydi göz atalım!
Uyku ve Yemek Halinde Rahatsız Etmemek
Aynı durum biz insanlar içinde geçerli değil midir? Temel kurallara çocuklarımızın riayet etmesi de önemlidir. Uyuyan bir köpek kesinlikle uyandırılmamalı ve rahatsız edilmemelidir. Ayrıca yemek yiyen köpekler doğaları gereği müdahale edilmesi halinde yemeğini koruma amaçlı saldırgan olabilirler. Bunun için karşısında çocuk olmasına da gerek yoktur. Elinden yemeğinin alınacağını düşünen her köpek hırçın hareketler sergileyebilir.
Köpeğin Uzuvlarını Çekiştirmemek
Çocukların için eğlenceli ve komik gelse de köpekleri anlık olarak sinirlendirebilecek tehlikeli bir durumdur. Çocuklar fazlasıyla bu konuda meraklı ve heyecanlı olup, köpeğin bıyığını, tüylerini, kulağını ya da kuyruğunu çekiştirmek isteyebilir. Onlar için bu keşif çok heyecanlı olabilirken köpekler tarafından aynı sakinlikte karşılanmayacaktır.
Köpeği Özel Alanında Sık Boğaz Etmemek
Evet köpekler de bunalabilir, sıkılabilir ve kendi köşesine çekilmek isteyebilir. Bu harekete ve isteğe saygı duymakla beraber onun kendi alanına çekilmesine müsaade etmeli ve bunu çocuklarımıza öğretmeliyiz. Onların da bir canlı olduğunu anlatmalı ve kendi özel alanlarına ve zamanlarına sahip olduklarını anlaşılır ve sade bir dille anlatmalıyız. Köpeğin yatağını işgal etmemeleri ve uykusu esnasında onları kendi hallerinde bırakmamız gerektiğini de göstermeliyiz.
Çocukların Şiddet Uygulamasına İzin Vermemek
Evcil dostlarımıza ya da sokaktaki herhangi bir canlıya seviyesi düşük de olsa vurmamaları konusunda uyarmalıyız. Ceza uygulanması konusunda onları kullanmamalı ve sevgiyle yaklaşmaları konusunda her daim yapıcı olmalıyız. Köpeklerin eğitimi ve kontrolü konusunda ipler her zaman ebeveynlerin elinde olmalıdır. Oyun amaçlı ya da hafif fiske tabir edilen düzeyde bile bunu uygulatmanız, zamanla çocukların hayvan sevgisi yerine şiddetle onları oyuncak göre bir karaktere sahip olmasına neden olabilmektedir.