Çok özel bir tür olan Chow Chow, soğuğa dayanıklı yapısı, sahibine düşkünlüğü, gürültücü olmaması, inatçılığı ve başına buyruk olmasıyla meşhurdur. Henüz yavruyken alınıp iyi bir eğitim verildiğinde çok sadık bir aile köpeği olurlar. Bu cinsin bakımından beslenmesine, egzersiz ihtiyacından sosyalleşmesine kadar tüm merak edilenleri araştırdık.
Çin kökenli haşmetli köpek cinsi Chow Chow, görüşünden dolayı "Çin Aslanı" veya "Aslan köpeği" olarak ünlenmiştir. Gösterişli kürkleri, siyah dilleri ve düz arka bacakları en karakteristik özelliğidir. Çin’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, birkaç milyon yıl öncesine ait fosillerde Chow Chow cinsini andıran köpek kalıntıları bulunmuştur. Bu nedenle oldukça köklü bir geçmişe sahip oldukları düşünülmektedir. Eski dönemlerde Çin’de araba çekmede ve bekçi köpeği olarak kullanıldıkları bilinmektedir. Ünlü seyyah Marco Polo’nun yazılarında kızak çekme köpeği olarak kullanıldıklarına rastlanır. Bu cinsin Çin dışına çıkarılması,1800’lü yılların sonlarında İngiliz sömürgeciler tarafından gerçekleşmiştir. İngiltere’ye getirilen bu cins, aristokrat kesimin yüksek beğenisiyle popüler hale gelmiştir. Günümüzde tüm dünyaya yayılmış olan Chow Chow, soğuğa dayanıklı kalın kürkleri nedeniyle sıcak iklimli ülkeler dışında her yere uyum sağlayabilir. Bu cinsin ünlü sahipleri arasında Sigmund Freud, Pablo Neruda, Ervis Presley, Martha Steward yeralmaktadır.
Fiziksel Özellikler
Siyah dilleri, düz arka bacakları, başının çevresinde aslan yelesi görüntüsü veren uzun tüyleri ayırt edici özellikleridir. Renkleri bakır, tarçın, krem rengi, siyah ve koyu lacivert olabilmektedir. Genetik özelliği nedeniyle tek renkli olurlar. Geniş bir kafası, küçük ve yuvarlak kulakları vardır. Ortalama yaşam süreleri 9-15 yıl arasında değişen Chow Chow’ların boyları, dişilerde 46-51 cm, erkeklerde 48-56 cm arasındadır. Bu haliyle orta boy büyüklükte bir köpek ırkıdır. Ağırlıkları ise dişilerde 20-27 kg ile erkeklerde 25-32 kg arasındadır. Sahibine Çok Bağlı. Aile köpeği olarak uyumlu olan bu cinsin, evine ve sahibine bağlılığı yüksek düzeydedir. Özellikle çocuklarla iletişimi mükemmeldir. Ailede en çok kim ilgilenir, ihtiyaçlarını karşılarsa ona daha fazla bağlanır. Yine de ailenin tümüyle uyum içinde yaşar. İş, yabancılarla iletişim kurmaya geldiğinde bundan pek hoşlanmayabilir. Yabancılara karşı mesafeli bir tutumları vardır. Aile dışında biri tarafından kızdırılırlarsa saldırgan davranış sergileyebilir. Yavruyken diğer insanlarla tanıştırılması ve sosyal ortamlarda bulunması, yabancılara karşı mesafeli yaklaşımını biraz yumuşatabilir.
Eğitim Sürecinde Neler Yapmalı?
Bu cinsin eğitim sürecine yavruyken başlamanız, çok sabırlı olmanız ve disiplini elden bırakmamanız önerilir. Çünkü verilen küçük tavizler onu gelecekte söz dinlemeyen bir yetişkin haline getirebilir. Sahibini sürekli test eden yapısı vardır. Bu nedenle kuralları baştan koyup dışına çıkmamalısınız. Yoksa inadıyla meşhur olan bu cins, farklı davranışlar sergileyebilir. Henüz yavruyken diğer köpekler ile sosyalleştirilmesi ve kedileri görmesi tavsiye edilir. Evin tek köpeği değil ise baskın karaktere sahip olduğundan diğerleri üzerinde üstünlük kurmaya çalışabilir. Bu nedenle tek beslenmesi önerilir.
Beslenme ve Su İhtiyacı
Yemek saatleri, dışarıya çıkıp gezdirilme saatleri, her gün aynı saatlerde olursa kendini huzurlu hisseder. Huzursuz olduğunda inatlaşma eğilimi artabilir. Gün içine yayılmış, ağır olmayan beslenme programı uygulanması önerilir. Beslenmesinde kuru mamanın kullanılması diş sağlığı için de tavsiye edilir. Ağız ve diş sağlığının korunması için haftalık olarak dişleri fırçalanmalıdır. Beslenmesinde protein dengesinin sağlanması sindirim sistemi için önemlidir. Chow Chow’un kürklü yapısı nedeniyle su ihtiyacı oldukça fazladır, bu nedenle su kabının her zaman dolu olmasına dikkat edilmelidir.
Egzersiz ve Fiziksel Aktivite
Günlük egzersiz ihtiyacının karşılandığı bahçeli bir evde daha rahat yaşamını sürdürür. Günde iki kez, orta mesafeli yürüyüş yapılması kaydıyla apartman yaşantısına da uyum sağlayabilir. Egzersiz yaptırmayı özellikle ciddiye almalısınız, yoksa kısa sürede tembelliğe alışmaya meyillidir. Orta büyüklükte bir köpek ırkı olmasına karşın oldukça güçlü yapıya sahip olduklarını unutmayın, dışarıda gezdirmeye çıktığınızda fiziksel olarak da efor harcamanız gerekir.
Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kalın kürklü yapısıyla soğuğa oldukça dayanıklıdır. Buna karşın sıcak havalara karşı oldukça hassastır. Sağlıklı olması için yaşadığı ortamın sıcak olmamasına özen gösterilmelidir. Bu köpeklerin doğal ortamının ısısı 12-13 derece arasındadır.
Chow Chow, dünyada en çok tüy döken köpek cinslerinden biridir. Çift tabakalı ve yumuşak tüylere sahiptir. Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar mevsim geçişlerinde evdeki halıların ve kanepenin üzerinde epey tüy görebilirsiniz. Bu nedenle tüy alerjisi olan çocuğunuz var ise ev köpeği olarak doğru bir seçim olmaz. Tüy dökümü döneminde tarama işleminin daha sık ve özenli yapılması tavsiye edilir. Tüylerine sürekli bakım yapılmalı ve iki günde bir düzenli olarak taranmalıdır. Aksi halde uyuz, egzama ve mantar gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Derisine zarar vermeyecek bir tarak seçilmelidir. Tarama esnasında düğüm olmuş tüyler varsa nazikçe açılmalıdır.
Kuru şampuanlama yapılması ve seçilen şampuanın, derisinin ph değerini bozmamasına dikkat edilmesi gerekir. Köpeği dışarıda gezdirdiğiniz sırada yağmurda ıslanmış ise eve döndüğünüzde tüylerini mutlaka kurutmalısınız. Veteriner hekime gittiğinde, tırnak uçlarının ve aralarındaki tüylerin kontrolü de yapılmalıdır. Kalça displazisi, sindirim sistemi rahatsızlıkları, cilt problemleri bu cinsin karşılaştığı sağlık sorunları arasında yeralır.