Kedilerin büyük bir kısmı istisnalar dışında sudan hoşlanmaz ve hatta nefret eder. Birçok kedi sahibi için kedilerin yıkanma zamanı işkence şeklinde ve zorlu geçebilmektedir. Kedilerimiz her ne kadar köpekler kadar sık yıkanma ihtiyacı hissetmeseler de kimi zaman temizlenmeleri konusunda bizlerin müdahale etmesi gerekebilir.
Bazı durumlarda kötü kokabilen kedilerin yıkanma ihtiyacını banyoya sokmadan en pratik şekilde nasıl çözüme ulaştırabileceğiniz konusunda basit fikirler ve tüyolar vereceğiz. Islanmak ve suyun altında kalmakla alakalı problemi olan kedilerin özellikle yetişkin olduktan sonraki yıkanma durumları fazlasıyla sancılı ve bol pati yemeli olabilir sizler açısından. Kedilerin suyla karşılaştığında yaşadıkları bilinmezlik onların bu denli korkmasında ana faktör olabilir fakat bugünkü konumuzun içeriği tam olarak bu değil. Su korkusu genel olarak alışkanlıklardan gelmektedir. Suyla fazla yakınlaşmadan büyüyen kedilerin ileride bundan korkmaları oldukça normal bir durumdur. Çok da üzerlerine gitmeye gerek yok! Yavru iken suya ve banyoya alışması ileri de sıkıntı yaşama seviyesini diplere çekse de bu konuda geç kalmış kedi sahiplerini için bazı ufak tüyolar vererek yıkamadan nasıl temizlik ihtiyaçlarına destek olabiliriz?
Doğru teknikler ürünler ve aralıkla yaptırılan banyolarda kedilerinizde oluşabilecek mantar ve parazitleri önleyebilirsiniz. Tüy dökümü konusunda olumlu sonuçlar alabilir ve yavruyken kedinizi banyo yapmaya alıştırmanız ileride fayda sağlayabilir.
Bir Kedinin Yıkanmadan Temizlenmesi
Su gerekmeden sadece kuru tüylere uygulanabilecek toz şampuanlar mevcuttur. Kullanım talimatlarına uyulduğu taktirde normal yıkama kadar başarılı ve temiz sonuç alınabilir. Vücudun her yerine uygulanabilen bu üründe yaz-kış fark etmeden her mevsimde kullanabilirsiniz. Fırça ve tarak yardımıyla bu toz şampuanı tüylerin arasına yayarak yeterli temizliği sağlayabilirsiniz.
Kedinizin dışarı ya da bahçeye çıkmıyorsa yıkanma ihtiyacının çok daha az olacağını göz önünde bulundurmalısınız.
Belirli Bölgelerin Temizlenmesi
Uzun tüylü kedilerde daha sık karşılaşılan bu durumda özellikle idrar ve kaka sonrası bazı kalıntılar kalabilir ve burada kuruyarak tüylerde kıtırlıklar oluşabilir. Bunun devamında pisliğin yanında kötü kokuda oluşur. Kedinizi tuvaleti sonrası özel bölgelerinden kimyasal içermeyen ıslak mendil ya da temiz bir bezle ara ara temizlemelisiniz. Tüm bunların yanında evinizde en tozlu ve temizlik yüzü görmeyen bölgeler kedinizin en favori yerleri olabilir. Bu durumda özellikle kedinizin patisi tüm toz ve kirleri çekecektir. Ara ara evcil dostunuzun patisi de herhangi bir temizlik malzemesi olmadan su yardımıyla temizlemek etkili bir çözüm olacaktır.
Gözlerin ve Çapakların Temizlenmesi
Kedilerimizin gözünde biriken çapaklar hem onları rahatsız eder hem de koku yapabilir. Bu ilginç bilgiden sonra gözlerinin temizlemek için satılan buradaki hazır göz temizleme solüsyonlarına göz atabilirsiniz. Eğer buna ulaşma imkânınız yoksa nemli bir pamukla yavaşça ve her iki gözü farklı pamukla temizlemeniz yeterli olacaktır. Bu işlem ayrıca enfeksiyon riskini de ortadan kaldırır. Sağlıklı bir kedinin önceliği temiz ve bakımlı olmasıyla sağlanır.