Öncelikle bizlerin genel olarak sarman olarak çağırdığımız bu kedilerin sarı-turuncu arası farklı renk tonları görülebilmektedir. Turuncu kedilerin genel olarak daha dost canlısı oldukları düşünülmektedir. Bunun altında yatan bazı çalışmalar bulunmaktadır. Bu konuya daha sonra eğileceğiz. Ama bu kedilerin daha sevgi dolu olmasının altında çoğunluğunun erkek olmasının da etkisi biraz fazla. %80'lik bir oranda sarman kedilerin erkek olduğu görülüyor. Memelerin yapısında olan baskın ve çekinik gen kuralları aynı bizler gibi onlarda da dış görünüşü etkileyebiliyor. Konumuza dönecek olursak, erkek kedilerin, dişi kedilere nazaran daha yakınlık kurduğu söyleniyor. Bu kürk renkli kedilerin de genelinin erkek olması bu konudaki iddiaları güçlendiriyor.
Turuncu Kürklü Kedileri Özel Yapan Diğer Nedenler
Bir başka konuda daha anlaşalım. Sarmanlar ya da turuncu renk tonlu kediler ayrı bir ırk değildir. Sadece kürk renkleri bu şekildedir. Cinsiyetlerinin baskınlığı dışında mutlaka farklı özelliklerini olduğunu düşünen bir grup bilim insanı ise baskın turuncu genli kediler üzerinde çalışmalar yaptı.
Tahmini 10 sene süren bu çalışmada farklı popülasyonlara ait onlarca farklı kedi incelendi. Toplanan veriler ve elde edilen bilgiler ise temel olarak 3 farklı seçenek üzerinde bilgi etmelerini sağladı.
- Bu renk grubundaki kedilerde dişi ve erkek arasında renk, yapı ve büyüklük oranında farklılık görülür. Erkekler diğer renkli kürklü kedilerden daha ağır olup dişileri ise diğer renktekilerden daha hafiftir.
- Bu kedilerin kırsal bölgelerde nüfusu daha fazladır. Belirli bölgelerde daha kaliteli ve yüksek üreme olgusunu gösterir. Bu bölgelerde erkek kediler birden fazla dişiyle çiftleşirken dişileri tek erkekle çiftleşme yanlısıdır. Kentsel bölgelerde ise iki tarafın fazla eşleşmesi görülmektedir.
- Bu renk grubundaki kedilerin, ölüm riskinin olduğu bölgelerde daha az görüldüğü saptanmıştır. Ölümle sonuçlanabilecek riskli davranışlara karşı daha meyillidir.
Bilimsel açıdan yapılan bu çalışmalar ve veriler ışığında, turuncu renkli kedilerin, fiziksel ve davranışsal olarak farklılıkları göze çarpıyor. Özellikle erkek kedilerin farklı üreme ve hayatta kalma stratejisi diğer tekir kedilere nazaran kırsal ve şehir hayatında değişik yol izlemesine yol açıyor. Erkek kedilerin fiziksel olarak daha iri ve büyük olmaları da kedi dünyasındaki sosyal yaşamlarında daha güçlü olmalarına olanak sağlıyor.
Büyük ve iri kedilerin ayrıca ölüm oranları ve hayatta kalma riski de artıyor. Rekabetçi olmalarının etkisiyle daha agresif ve kavgacı olan bu kedilerin ölüm riski yüksek ama başarılı olanların genleri de gelecek nesillere daha sağlıklı şekilde aktarılıyor. Kendine bu denli güvenen ve cüsse olarak genelde diğer rakiplerinin önünde olan kedilerin de insanlara karşı daha yakın durması ve güven duyması belki de bu bilgiler ışığında bizlere kesin olmasa da fikir veriyor olabilir.