MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Aşırı Sıcaklar Kedileri Nasıl Etkiliyor?

9.06.2020 10:28:19

Son günlerde mevsimlerin kademeli olarak değişmemesi aniden ısınan havalar evcil dostlarımızda olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Aşırı sıcaklar konusunda kendinizi rahatlatma ve koruma yöntemlerinin aynısını sizlerle beraber yaşayan evcil dostlarınız için de uygulamaya başlamanızın vakti gelmiş bulunmaktadır. Kedilerin vücut sıcaklığı insanlardan yüksektir. Normal vücut ısıları 38-39 derece olup 37.8'in altındaki değerler ise üşüme konusunda sıkıntı yaşamalarına neden olur. Üstünde ise sıcaktan bunalan kediler, su kaybı, baş dönmesi, sıcağın çarpması gibi problemler yaşayabilir.

Kediler ve Aşırı Sıcaklar

Kediler soğuğa nazaran sıcağı daha fazla seven canlılardır. Fakat yazın yaşanan bunaltıcı sıcaklar karşısında rahatsızlık yaşamaları da şaşırtıcı gelmemelidir. Sıcağı seven kedilerin, su kaybı, başlarının dönmesi ve sıcağın çarpmaması adına bazı ek önlemler almak aynı kendimizde olduğu gibi onları da korumak gerekmektedir. Uzun tüylü ve kiloca limitlerini aşmış kedilerin yanında, yavru, yaşlı ve hamile kedilerin sıcağa karşı daha zayıf olduğunu bilmelisiniz. Sıcak çarpmasına karşı savunmasız kalan bu canlıların bol bol temiz ve taze su konarak su içmeye teşvik edilmeleri gerekmektedir.

Vücut sıcaklığının 41-42 derecelerin üzerine çıkması onlar için ölümcül olabilir. Hal ve hareketlerindeki değişikliklerin yanında havaların ısınarak onların dayanamayacak seviyeye gelmesi aşağıdaki belirtilen gözlemlenmesiyle ortada bir sorun yaşandığını bizlere gösterecektir.

Sıcaklık artması sonucu evcil dostlarınızda görülmesi muhtemel ilk değişimleri şu şekilde açıklanabilir. Aşırısı susuzluk ve sık sık miyavlama. Bitkin, yorgun ve uyku süresinin artması. Vücutta zaman zaman titremeye bağlı olarak salya üretiminin artması ve dilin hep dışarda olması, endişelenmeniz için yeterlidir.

Sıcaklıklar devam eder ve onları rahatlatacak müdahaleyi gerçekleştirmezseniz kedilerin yürürken güçlük yaşamaları ve yalpalayarak yürümeleri görülebilir. Kalp ritmi artar ve vücutta su kaybı baş gösterir. Dilim renginin gözle görülür derecede değişmesi ve baygınlık hali de kedinizin son limitlerine geldiğinin göstergesidir. Sıcakların çarpması ölümcül derecede tehlikelidir. Kedilerin sıcak ortamları ve sıcaklıkları sevseler de risk grubundaki kediler için kendilerini koruma kesinlikle güç olacaktır.

Artan Sıcaklık Değişimlerine Karşı Kedinizi Koruma

Eğer arabayla veteriner ziyareti ya da market alışverişine gitmeniz gerekiyorsa camları kapatarak arabada kedinizi bırakmamalısınız. Havalandırma için camların ve klimanın açık olmasına dikkat etmeli gerekirse onu yanınızda taşımalısınız. Evinizin balkon ve pencere güvenlik önlemleri tamam ise evinizin gündüzleri havalandırılması konusunda özellikle artan sıcaklar karşısında cömert olmalısınız. Mama kabının yanında ve evin diğer noktalarında günlük taze ve temiz su koymayı alışkanlık haline getirin. Kediler su içme konusunda biraz tembel canlılar olup bu konuda biraz teşvik edilmeye ihtiyaç duyabilmektedirler. Eğer uzun tüylü ve kürkü kalın bir kediniz var ise veterinerinizin vereceği tavsiyeler doğrultusunda tüylerini tıraş ettirmeniz sıcak mevsimlerde faydalı bir çözüm olabilir.

İklimsel değişikliklere karşı sıcak ya da soğuk fark etmeden yaşam alanınızın sabit sıcaklığını hem onun hem kendi sağlığınız için korumaya almalısınız.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar