Doğum yapmış bir anne kedi yavrunu 2-3 ay arasında tüm ihtiyaçlarını kendi karşılayacak seviyede korur, bakımını yapar ve karnını doyurur. Yavru kedinin sosyalleşmesi, kardeşleriyle beraber vakit geçirmesi, annesinden öğreneceği hareketler ve tuvalet eğitimlerini anlama kısmı bu dönemde gelişir. Ayrıca anne sütünün gelişiminde ve ileride ki yaşlarında sağlıklı olmasını sağlamada etkisi çok yüksektir.
Evet asıl konumuza geçelim annesiz bir yavru kedi gördüğünüzde ilk yapmanız şey onu ve etrafı gözlemleyerek annesini aramanız olmalıdır. Her ne kadar günümüz şartları ve bebeklerin ihtiyaçlarına özel ürünler çıkartılmış olsa da hiçbir insan, kedi yavrusuna annesinin bakabildiği derece de sağlıklı bakamayacaktır. Yavru kedilerin annesiz yaşadıkları en kritik dönem ilk aylarıdır. Eğer bu dönemi atlatmanız halinde sıkıntısız şekilde hayatlarını sürdürebilirler. Ölüm riskinin bu denli yüksek olduğu günleri çok dikkatli ve yanlış hareketler yapmadan bakımlarını ve beslenmelerini sürdürmek annesiz de hayatta kalmalarını sağlayacaktır.
- Mecbur kalmadıkça inek sütü içeriğindeki laktoz sebebiyle özellikle yavru kediler için ölümcül olabilir. Çok zor durumda kalmanız halinde süte su katarak seyrekleştirin. Bunun yanında yavru kediler için özel süt tozu ve biberon setlerini deneyebilirsiniz.
- Biberonu tutarken 45 derecelik açı ile kafası yukarı bakarken süt emmesi akciğerine süt kaçmasına ve ölmesine neden olabilir. Ayrıca emmiyorsa çok zorlamayın. Veterinerden profesyonel yardım almaya çalışın.
- Bebek kedilerin kendi kendilerine kaka ve çişlerini yapamadığını unutmayın. Besleme sonrası nemli bir peçete ya da mendil yardımıyla bu bölgelerini hafifçe masaj yaparak uyarmanız gerekiyor. Kakası için parmağınızla karnına hafifçe dokunarak yaptırmanız gerekiyor. Her beslemeden yaklaşık 30dk sonra bu işlemi yapmanız gerekiyor.
- Bebek kedilerin günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirecektir. Onu sıcak tutmanız oldukça önemlidir. Havlu ve battaniyenin altında ve sıcak su torbası ile bulunduğu bölgeyi sıcak tutmanız gerekiyor.
- Bebek kedilerin gözleri 10 gün içerisinde kendiliğinden açılıyor siz müdahale etmeye çalışmayın. Fakat açıldıktan sonra kapanması, iltihap oluşması, çapaklar veteriner kontrolünde ve önereceği ilaç tavsiyeleri ile kontrol altına alınmalı. Aksi taktirde körlük riskiyle karşı karşıya kalabilirler.
- Oldukça hassas ve narin oldukları bir dönem olduğu için onlara karşı yaptığımız her hareket yavaş ve hafif hareketlerde bulunmalıyız. İstemeden onları incitmek istemeyiz.
- 3-4 haftalık olduktan sonra kuru mamayı hafif ıslatıp ya da yaş mama ile karıştırıp azar azar vererek süt evresini yarı yarıya indirebilirsiniz. Vücut sıcaklarının yüksek tutmak, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek ilk haftalarda ihtiyaçları olan temel gereksinimleridir.