Anavatanları adlarından da belli olduğu üzere Amerika Birleşik Devletleridir. İlk olarak New York’ta bir çiftlikte doğal mutasyon sonucunda ortaya çıkmışlardır. Ortaya çıkan 6 adet yavru kedinin ebeveynleri bir araya geldiklerinde fiziksel görünümleri ebeveynlerinden çok daha farklı olduğu görülmüştür. Bu çalışmaları sonrasında 6 adet yavrunun 4 tanesi Çakallar tarafından saldırı sonucunda öldürülmüş olsalar da biri dişi diğeri erkek olmak üzere 2 tane yavru kedi hayatta kalmayı başarmışlardır. Kedi üreticisi olan Joan O’shea, bu yavru kedilerin renkleri ve görünüşlerine büyük ilgi duymuştur. Çiftlik sahibinden bu yavruları satın almış ve kendisi geliştirmeye başlamıştır. Zamanla bu ırka başka üreticilerde ilgi duymaya başlamışlardı. Daha sonrasında melezlenme açısından büyük bir çığır açmışlardır. American Wirehair Kedi Irkının Genel Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenleri size sıraladık.
Sadık ve kararlı yetiştiricilerin sıkı çalışmaları ile American Wirehair gelişim programları başarılı olmuştur. Sayıları artış gösterdikçe Kanada ve özellikle de Almanya’ya ihraç edilmişlerdir. Bu ırk 1967 yılında CFA tarafından tanınmış bir kedi haline gelmişlerdir.
American Wirehair Kedi Irkının Genel Özellikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Küçük çocuklarla ve diğer evcillerle çok iyi anlaşırlar. Kısa sürede olsa kucakta durup kendilerini sevdirmeyi severler. Tüy bakımları çok gerekmemektedir. Bakımı açısından hiçbir zorluğu olmayan bir ırktır. Sosyal kedi türüdür. Sahiplerine aşırı bağlıdırlar. Avcı içgüdüleri vardır. Bu nedenden dolayı kuş, hamster gibi evcillerle bakımı uygun değildir. Kilo almaya eğilimlidirler. Bu sebepten dolayı özellikle kısırlaştırılma operasyonları sonunda özel hazırlanmış olan kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmesi önerilmektedir.
Orta ırk kediler arasında yer almaktadırlar. 4 ila 7 kilogram ağırlıklarında olurlar. Kaslı ve atletik yapıları vardır. Ortalama yaşama süreleri ise 14 yıl kadardır. Fakat iyi bakılması halinde bu süre 18 yıla kadar çıkmaktadır.
American Wirehair Kedi Irkının Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kıvırcık tüyleri, kalın ve yumuşak tüylere sahiptirler. Kıvrım kıvrım tüyleri olmasından dolayı çok sık taranması tüy yapılarına ve derisine zarar verebilir. Sürekli fırçalanmaması gerekmektedir. 2 haftada 1 defa taranması yeterli olacaktır. Bu kedi ırkını sahiplenen kişilerin bir diğer dikkat etmesi gereken nokta ise yağlı bir cilde sahip olduklarını bilmeleridir. Bundan dolayı ölü tüyler, yağlanma ve cilt sorunları için önlem almanın tek yolu düzenli olarak banyo yaptırılmaları gerekmektedir. Bu kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati (HCM) gibi hastalıklar görünmüş olsa da, onun haricinde başka hastalıkları yoktur. Oldukça sağlıklı kedilerdir.