Hangi Balık Cinsini Beslemek İstediğinize Karar Verin
Balık cinsine karar vermeden önce akvaryum boyutunuzun hacmine bağlı olarak hangi tür balıkların rahatlıkla yaşamlarını sürdürebileceğini düşünün. Fanus gibi mini hapishaneler yerine bütçenizi biraz artırıp ufak da olsa bir akvaryum elde etmeniz önemli bir durumdur. İleride akvaryumunuz küçük olsa bile yavru akvaryumu olarak kullanabilir hala efektif olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Akvaryum hacmine bağlı olarak ve zevkinize uygun bir balık seçin. Farklı cins balıkları beraber beslemek istendiği taktirde uyumlulukları, saldırganlıkları, dişi erkek oranını iyi araştırıp, popülasyonda sıkıntı çıkarmayacak cinsleri seçmeniz gerekmektedir.
Işıklandırma
Ani ışık değişimleri, yüksek ışık seviyeleri göz kapakları olmayan balıkları oldukça rahatsız eder. Ayrıca onların yaşam seviyesinin üstünde suyun ısınması ve yosun birikmesinin de önünü açar. Günlük 6-8 saatlik ışık, yaşam alanlarında hissetmeleri için yeterlidir. Onlar için üretilmiş özel ışıklandırmalar satılmakta olup, imkânınız olması halinde kendi kendine gece-gündüz ayrımı yapan zaman ayarlı cihazları tercih edebilirsiniz.
Yem Seçimi ve Beslenme Tarzı Hakkında Araştırma Yapın
Markası ve içeriğini bilmediğiniz yemler onlar sağlıksız beslenmesine devamında her şeyi eksiksiz yapsanız bile hastalanıp, ölmelerine neden olabilir. Besin değerleri yüksek, kaliteli ve bilindik markalara yönelmeniz fayda var. Ayrıca balığınızın günlük ne kadar miktarda ve sıklıkta beslenilmesi gerektiğini, balığınızın cinsine göre iyi araştırmanız gerekebilir. Fazla miktarda verilen öğünler şişip, ölmesine neden olmakta olup, balıklar biraz doyumsuz su canlılarıdır. Verdiğiniz tüm yemi yemeye çalışması rahatsızlık yaşatabilir.
Suyun Kalitesi ve Temizliği
Normal çeşme suları koruyucu içerdiği için balıklara zararlı etkileri oldukça yüksektir. Bu durum için özel ilaçlar var suyun balıkların yaşam ortamına uyum sağlayacak değerlere ulaşması için ekstra takviyeler bulunmaktadır. Bununla birlikte kullanacağınız iç ve dış filtreler akvaryum hacminize göre gerekli günlük temizliği yapabilmektedir. Balık sayınız ve cinsine göre suyun kirlenme zamanı değişkenlik göstermekte olup, haftalık, aylık rutin bakımlarını belirli bir çizelgeye oturtup atlamamanız gerekir.
Gereksiz Yere Onları Strese Sokmayın
Bazen onları izlemek, onlarla yakınlaşmak istemeniz oldukça normal gelebilir fakat bu bazen onları strese sokabilir. Diğer evcil hayvanlar gibi yakın temas ve oyun oynama şansımız olmayan balıklarda, akvaryumlarının içine elimizi sokmak, dokunmaya çalışmak onları panik ve stres haline sokmaktadır. Hassas canlılar oldukları için ölmelerine sebebiyet verebilirsiniz.
Akvaryuma Yeni Balık Eklerken Dikkatli Olun
Petshop’lardan ya da yakın bir dostunuzdan aldığınız balığın hastalıklı olup, tüm akvaryuma hastalık bulaştırabileceği gibi, kendi içinde başka akvaryumun suyunun da akvaryumunuza hastalık bulaştırabileceğini unutmayın. Sağlıklı balık seçimi oldukça önemlidir.
Hastalıklara ve Ani Durumlara Özel Karantina Tankı Oluşturma
Eğer çokça balığınız var ise bakımı kesinlikle zor ve sabır isteyecektir. Bir balığın hasta olması ise tüm akvaryumda istenmeyen sonuçların günler içinde ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Kenarda yedek ve bu tip acil durumlarda kullanmak adına karantina tankı oluşturmanız hayat kurtarıcı olacaktır. Hasta ve bitkin gördüğünüz bir balığınız var ise belli bir süre buraya alarak onu gözlemleyebilirsiniz.